Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Oulun jättikeittiö Lööki ruokkii päivittäin kymmeniä tuhansia nälkäisiä

    Satatuhatta kiloa ruokaa kuukaudessa valmistava suurkeittiö Lööki käyttää kotimaista lihaa ja lähiperunaa.
    Pinaattikeitto pakataan ja jäähdytetään nopeasti. Tärkeää on, että tuote säilyy muuttumattomana, toimitusjohtaja Toni Kalliorinne toteaa.
    Pinaattikeitto pakataan ja jäähdytetään nopeasti. Tärkeää on, että tuote säilyy muuttumattomana, toimitusjohtaja Toni Kalliorinne toteaa. Kuva: Kai Tirkkonen

    Heti kättelyssä Oulun Tuotantokeittiön toimitusjohtaja Toni Kalliorinne pyytää toimittajaa ja kuvaajaa allekirjoittamaan paperin, jossa muun muassa vakuutamme, ettemme sillä hetkellä ole sairaina.

    Vain terveenä ja hygienialukon läpäisseenä pääsee tutustumaan vajaa 1,5 vuotta toimineeseen suurkeittiö Löökiin.

    Aamuyhdeksältä valmistetaan jo vilkkaasti päivän lounaita Oulun seudun kouluihin, päiväkoteihin ja sairaaloihin.

    Ilmassa tuoksuu curry. Selitys löytyy nopeasti: Tuula Savolainen hämmentää broilerkastiketta 300 litran padassa.

    Lööki valmistaa ruokaa päivittäin noin 25 000 ihmiselle.

    Kalliorinne ei anna yksiselitteistä vastausta, onko se Suomen suurin keittiö, sillä keittiön ja tuotantolaitoksen ero on häilyvä.

    Perinteisissä keskuskeittiöissä asiakas tilaa koko menun tietylle ihmismäärälle. Löökistä voi tilata tarpeen mukaan vain osan annoksesta.

    "Voi olla, että asiakas tilaa vain kastikkeen meiltä ja pihvit tulevat muualta", Kalliorinne selventää.

    Löökissä valmistettavat ruokalajit vaihtuvat kuitenkin päivittäin. Lööki noudattaa viiden viikon ruokalistakiertoa.

    Elintarvikeyhtiöiden tuotantolaitokset saattavat tehdä esimerkiksi perunamuussia monta päivää putkeen.

    Kaikki liha, mitä Lööki käyttää, on kotimaista, tuotannonsuunnittelija Mira Raappana vakuuttaa.

    Esimerkiksi broiler tulee Atrian Nurmon-tehtaalta tai HKScanin Rauman-tehtaalta.

    Samoin Valiolta ja Arlalta tulevat maitotuotteet ovat kotimaisia.

    Kala on kotimaista, kun sitä on saatavilla.

    "Käytämme seudullista hankintarengasta. Siihen kuuluu 29 tuottajaa, josta puolet on Oulun läheltä", Kalliorinne kertoo.

    Lohi tulee Hätälältä ja se on norjalaista.

    Peruna on todellinen lähituote, koska Pohjois-Pohjanmaa on vahvaa perunantuotantoaluetta.

    Lööki käyttää pääosin puolen tunnin ajomatkan päässä Siikajoella viljeltyä perunaa.

    Kasvikset ja marjat ovat aina mahdollisuuksien mukaan kotimaisia.

    "Jos esimerkiksi kotimainen porkkana on keväällä loppu, sitä tuodaan Ruotsista. Ruokalistaa voidaan myös muuttaa sen mukaan, mitä on parhaiten tarjolla", Raappana toteaa.

    Kaikkea ei kutienkaan Suomesta saa. Monipuolisuuden vuoksi listalta löytyy esimerkiksi riisiä ja tonnikalaa.

    Keittiön toiminnan alkuvaiheessa palaute ei ollut pelkästään positiivista. Toiminnan vakiinnuttua soraäänet ovat vähentyneet.

    Asiakkaisiin ollaan järjestelmällisesti yhteydessä. Palautteen perusteella Raappana tiimeineen viilaa ruokalistaa ja reseptejä.

    "Joka perjantai kokkien kanssa käydään palautteet läpi ja mietitään, mitä voisi muuttaa", Raappana kertoo.

    "Ruokahävikkiä pyritään vähentämään reseptiikalla."

    Kalliorinne kertoo, että monilla työntekijöillä on lapsia, jotka syövät koulussa Löökin ruokaa. Palautetta tulee nopeasti suoraan sitäkin kautta.

    Raappanan mukaan kokeille on kunnia-asia tehdä maistuvaa ruokaa. Jokainen tuote koemaistetaan.

    Tasalaatuisuus on myös tärkeää. Sen vuoksi kaikki ainesosat punnitaan, eikä niitä voi lisätä näppituntumalla.

    Suurkeittiö

    Oulun Ruskossa sijaitseva tuotantokeittiö Lööki aloitti toimintansa syksyllä 2017.

    Valmistaa päivässä noin 25 000 ihmiselle ruokaa, joka toimitetaan Oulun seudun kouluihin ja päiväkoteihin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin asiakkaille ja henkilökunnalle.

    Löökiä pyörittää Oulun Tuotantokeittiö Oy, joka on Oulu-konsernin tytäryhtiö.

    Työllistää noin 30 henkilöä.

    Toni Kalliorinne on yhtiön toimitusjohtaja.

    Oulun kaupunki omistaa yhtiöstä 70 ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 30 prosenttia.

    Löökiin investoitiin 11 miljoonaa euroa.