Elintarvikeala vähensi ruokahävikkiä kolmessa vuodessa yli 10 miljoonaa kiloa
Päivittäistavarakaupoissa valikoiman ja toimitusketjun hallinta sekä hukka- ja ilta-alet ovat osoittautuneet tehokkaiksi toimiksi ruokahävikin vähentämisessä.
Materiaalitehokkuuden sitoumus pakottaa yritykset verrattain tarkkaan ruokahävikin raportointiin. Kuva: Piirros: Stiina HoviJoukko elintarvikealan yrityksiä liittyi kolme vuotta sitten materiaalitehokkuuden sitoumukseen, jossa asetettiin kunnianhimoisia tavoitteita ruokahävikin ja jätteiden vähentämiseksi, luonnonvarojen säästämiseksi sekä kierrätyksen lisäämiseksi.
Sitoumuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset onnistuivat vuosina 2019−2021 vähentämään ruokahävikkiään yli 10 miljoonaa kiloa.
”Sitoumus pakottaa yritykset verrattain tarkkaan ruokahävikin, jätemäärien ja eri toimien vaikutusten seurantaan ja raportointiin. Se kuitenkin tuottaa yrityksille itselleen rahanarvoista tietoa tehokkaimmista toimista esimerkiksi ruokahävikin vähentämiseksi tai materiaalihukan minimoimiseksi”, vastuullisuuden ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Satumaija Levón Elintarviketeollisuusliitosta sanoo.
Sitoumukseen liittyneet elintarviketeollisuuden, pakkaus- ja kaupan alan yritykset raportoivat tekemistään materiaalitehokkuustoimista ja niiden toteutuneista vaikutuksista vuosittain valtion kestävän kehityksen yhtiölle Motivalle.
Sitoumus on yhteiskunnallisesti merkittävä, korostaa erityisasiantuntija Petri Koskela maa- ja metsätalousministeriöstä.
”Suomi on sitoutunut puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä ja elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on yksi keskeinen työkalu tämän tavoitteen saavuttamisessa”, Koskela sanoo
Toimenpidekohtainen raportointi tuo esille tehokkaimmat hävikkitoimet
”Materiaalitehokkuuden seuranta ja raportointi tuo esille, paljonko milläkin toimenpiteellä on pystytty vähentämään ruokahävikkiä tai saavuttamaan rahallista säästöä”, johtaja Aki Finér Motivasta kertoo.
Raportointitiedon perusteella päivittäistavarakaupoissa valikoiman ja toimitusketjun hallinta sekä hukka- ja ilta-alet ovat osoittautuneet tehokkaiksi toimiksi ruokahävikin vähentämisessä.
Elintarviketeollisuudessa tehokkaimmat toimet ovat liittyneet hävikin juurisyiden tunnistamiseen hävikin seurantaa kehittämällä. Näihin syihin puuttumalla ja prosesseja tehostamalla on pystytty vähentämään tuotannosta syntyvää hukkaa.
Aiheesta lisää:
Jokainen suomalainen heittää vuosittain noin 50 tuhtia ateriaa roskiin
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
