Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pääsiäisaterialla tarjoillaan vivahteikasta ja tuhtia viiniä

    Kevään kynnyksellä nautiskellaan monia juhla-aterioita, jolloin on ilo kohottaa malja ruokaan sopivalla viinillä.
    Pehmeän tanniininen punaviini täydentää lammasateriaa.
    Pehmeän tanniininen punaviini täydentää lammasateriaa. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Alkujuomaksi sellaisenaan tai pikkupurtavien kera maistuu lasillinen kuohujuomaa. Jos tarjoat alkuruokana jotain kala- tai äyriäisherkkua, voit hyvin jatkaa samalla kuplivalla. Kun lautasella on viinille haastavaa kananmunaa ja silliä, kokeile juomapariksi puolikuivaa valkoviiniä, vaikka rieslingiä.

    Monet pyhittävät pitkäperjantain kala-aterialle. Valitse lohiruualle ryhdikäs valkoviini, kuten chardonnay. Savuisen kalan kaveriksi sopii vivahteikas pinot gris tai gewürztraminer. Kun kala on marinoitu sitrusmehussa, on paikallaan vivahteikas sauvignon blanc -valkoviini vaikka Uudesta-Seelannista.

    Vaalealle kalalle, kuten siialle, kannattaa kokeilla Riesling- tai Grüner Veltliner -lajikkeesta tehtyä valkoviiniä.

    Pääsiäispöydän ehdoton pääruoka on joko lammas tai karitsa. Joku haluaa uuniinsa kunnon lampaanviulun, toinen taas hauduttelee potkia ja kolmas paistaa nopeasti kyljyksiä.

    Oli kimpale mikä hyvänsä, yleensä perusmausteisiin kuuluvat valkosipuli, rosmariini, timjami tai minttu. Silloin juomaseuralainen on ehdottomasti tuhti punaviini.

    Lampaanliha syödään usein hieman roseena, joten rinnalle sopivat kypsän pehmeän tanniiniset, yrttisävyiset ja hieman hapokkaat punaviinit. Valitse viiniksi esimerkiksi aromikas syrah (shiraz), mehevä merlot, keskitäyteläinen cabernet sauvignon tai kypsän marjainen pinot noir. Viinimaista kannattaa kokeilla Argentiinaa ja Australiaa.

    Jos tarjoat pitkään hautunutta potkaa tai pataa, sopii silloin avata vähätanniinisempi ja pyöreä punaviini.

    Karitsa on lammasta hieman miedomman makuista, valitse siis myös viini sen mukaan. Olutihmisen lammaslautasen viereen istuu lasillinen esimerkiksi aromikasta tummaa lageria tai hedelmäistä alea.

    Myös kananpoika- ja broileriruuat kuuluvat kevään juhlaan. Viineistä aromikas australialainen tai chileläinen chardonnay-valkoviini on paikallaan. Kokeile myös joko alsacelaista pinot grisiä, vivahteikasta grüner veltliner -valkoviiniä tai kuivaa roseeviiniä.

    Vahvasti maustettu lintu kaipaa vierelleen kevyttä punaviiniä, kuten pinot noiria.

    Jälkiruokien kumppaniksi valitaan viini, joka on aina astetta ruokaa makeampi. Pääsiäisen hedelmäpitoisten babojen ja pashojen rinnalle asettuu tyylikkäästi makeista viineistä tokaji, vin santo, madeira, marsala tai malaga. Jos päädyt suklaakakkuun, kokeile itävaltalaista trockenbeerenauslesea.

    Muistathan, että Alkossa on valtava valikoima kaikissa viinityypeissä myös pieniä pulloja. Kahdestaankin voi silloin hankkia erilaisia juomia eri ruuille.