Ihanan raikas hyydytetty puolukkakakku kinuskikastikkeella
Kinuskikastike tasapainottaa hyydytetyn puolukkakakun makua.
Puolukka ja kinuski ovat lyömätön makupari. Voit valmistaa kakun jo pari päivää ennen tarjoamista, mutta viimeistele se kinuskilla ja puolukoilla vasta tarjoilupäivänä. Kuva: Sanne KatainenJälkiruokana isälle tarjotaan hyydytetty puolukkakakku, jonka makua kinuskikastike tasapainottaa. Keksipohja sopii makeanhapokkaaseen kakkuun loistavasti ja kahvi kruunaa jälkiruokanautinnon.
Kinuski-puolukkakakku
noin 12 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 200 g kaura- tai digestivekeksejä
- 15 g voita tai margariinia
- Täyte
- 5 liivatelehteä
- 400 g puolukoita (tuore tai pakaste)
- 2 dl vispikermaa
- 1 prk (2 ½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 1 prk (250 g) maitorahkaa
- ½ dl sokeria
- Kinuskikuorrute
- 2 dl vispikermaa
- 2 dl fariinisokeria
- Koristeluun
- ½ dl puolukoita
Valmistusohje
Pingota leivinpaperi ø 21 cm irtopohjakakkuvuoan pohjan ja reunan väliin.
Murskaa keksit monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai laita ne pussiin ja murskaa pussin päältä kaulimella. Sulata rasva ja sekoita se keksimuruun. Taputtele seos kakkuvuoan pohjalle.
Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan. Soseuta puolukat. Jos käytätä pakastepuolukoita, niin soseuta ne kohmeisina.
Vatkaa vispikerma ja vaniljakastike vaahdoiksi eri kulhoissa. Lisää vaniljakastikevaahtoon rahka, puolukkasurvos ja sokeri. Vatkaa vielä hetki.
Kuumenna kattilassa 1 rkl vettä kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Nosta kattila levyltä ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Lisää liuos täytteeseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kääntele lopuksi täytteen joukkoon kermavaahto. Älä sekoita voimakkaasti. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Peitä lautasella tai kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.
Ennen tarjoamista valmista kinuski. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä keskilämmöllä ahkerasti sekoitellen, kunnes seos sakenee, eli noin 15 minuuttia. Testaa kinuski kuulatestillä, eli tiputa pisara kinuskia kylmään veteen. Jos se pysyy koossa ja sitä voi muovailla sormin, on kinuski valmista. Jos pisara leviää veteen, jatka keittämistä ja uusi testi hetken kuluttua.
Anna valmiin kinuskin jäähtyä kattilassa 5–10 minuuttia. Kun se alkaa hiukan jähmettyä, voit levittää sen tarjoiluastialle siirretyn kakun päälle ja halutessasi varovasti reunoille.
Koristele juuri ennen tarjoamista puolukoilla.
Vinkki: Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjaiseen kakkuvuokaan, mutta silloin siitä tulee matalampi.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
