Porokylän Leipomo täytti 40 vuotta – venäläisten ostotarjous yrityksestä ei mennyt aikanaan läpi
Juhlan kunniaksi leipomo julkaisi historiikin, joka kuljettaa lukijan läpi monien vaiheiden.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Erik Kärki, Timo Väänänen ja Eero Kärki. Kuva: Porokylän Leipomo / Marika Pulkkinen/ Jarno ArtikaPorokylän Leipomo täyttää kunnioitettavat 40 vuotta. Yritys rakentaa parhaillaan kolmatta leipomoaan Pohjois-Karjalaan Lieksaan. Leipomo valmistuu alkukesästä ja se työllistää alkuun 20 henkilöä.
Porokylän Leipomon tarina alkoi 1980-luvulla, jolloin Suomessa oli useita pieniä paikallisia leipomoita. Tuolloin Eero, Martti ja Pertti Kärki näkivät tilaisuutensa koittaneen, kun Nurmeksen Porokylässä tuli myyntiin pieni Eilan kotileipomo.
Veljekset tarttuivat työhön ja aluksi leipomo toimi pienellä porukalla. Tarkoituksena ei ollut edes kasvaa Nurmeksen ja Valtimon ulkopuolelle.
Markkina-alue alkoi kuitenkin kasvaa ja leipomon karjalanpiirakat kiitää aluksi myyntimies Ari Kukkosen auton takaluukun kautta ja myöhemmin pakettiauton ja peräkärryn kautta muualle Suomeen. 1990-luvulla Porokylän Leipomo kasvatti entisestään toimintaansa tilojen ja tuotannon laajennusten vauhdittamana.
Porokylän Leipomon tarinaan liittyy vahvasti myös Timo Väänänen, jonka bisnes sakkasi Satakunnassa ja isän kanssa yhteisomistuksessa ollut leipomo ajautui konkurssiin. Leipomoteollisuus oli murroksessa jättien kasvaessa ja pienten leipomoiden kaatuessa.
Väänäsestä tuli Porokylän Leipomon omistaja vuonna 2006, kun Väänäsen leipomo Brahean Paakarit osti itseään kolme kertaa suuremman Porokylän Leipomon. Eero Kärki oli pohtinut leipomon myymistä jo tätä aiemmin. Myös venäläisiltä toimijoilta oli tullut tarjous, johon Kärki ei kutenkaan tarttunut.
Leipomon kasvu jatkui ja tilat kävivät ahtaammaksi. Leipomon pysyminen Ylä-Karjalassa alkoi olla epävarmaa ja yritys alkoi katsella uutta tonttia Joensuusta ja Kontiolahdelta. Kun Nurmeksen kaupunginjohto kuuli tästä, puuttui se suunnitelmiin, sillä yrityksestä ja työpaikoista haluttiin pitää kiinni. Nurmeksen kaupunki lunasti leipomon vanhemman osan ja vastasi laajennusosan rakentamiskustannuksista.
Porokylän Leipomo on tunnettu sen gluteenittomista tuotteista. Leipomo aloitti gluteenittomien leivonnaisten valmistuksen vuonna 2014 kokeneen leipuri Marjatta Partasen valvovan silmän alla. Eero Kärjen poika Erik Kärki oli aluksi gluteenittomia leipomuksia vastaan, mutta kun niiden kysyntä räjähti, totesi hän, että suunta on oikea.
Kun tultiin vuoteen 2018, mietti Väänänen yrityksen tulevaisuutta: jatkaako vai myydä yritys. Leipomolle kävi iloisesti niin, että Erik Kärki oli kiinnostunut jatkamaan isänsä viitoittamalla tiellä, ja leipomo päätyi takaisin Kärjen perustajasukuun.
Lieksan pian avautuva leipomo on tärkeä osa kasvavaa Porokylän Leipomoa.
”Investointi on merkki siitä, että olemme pärjänneet kovassa kilpailussa. Elämysleipurimme ovat tehneet työtä, jolla on merkitystä ja joka on kantanut meitä – erityisen hyvää kasvu on ollut ruisleivissä. Tässä mielessä Porokylä on edennyt yleisen trendin vastaisesti”, Erik Kärki kertoo Sirkka-Liisa Aaltosen Aikamatka elämysleipuriksi -historiateoksessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




