Syöpäjärjestöjen suositus Maailman syöpäpäivänä: Syö punaista lihaa enintään puoli kiloa viikossa – suurin osa miehistä ja neljäsosa naisista syö liikaa
Jo 50 grammaa päivässä makkaraa tai kinkkua nostaa syöpäriskiä liki viidenneksen. Syövän torjuntaideoista järjestetään myös kilpailu.
Makkara saisi maistua nykyistä vähemmän, jotta suolistosyöpien ilmaantuvuus pienenisi. Kuva: Rami MarjamäkiSuomalaiset syöpäjärjestöt muistuttavat Maailman syöpäpäivänä eli tänään punaisen lihan syömisen vaaroista. Ne suosittelevat, että punaista lihaa ja lihavalmisteita syötäisiin enintään puoli kiloa viikossa.
Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuosittain todetaan yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä vuodessa.
Punainen liha nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohden. Punaiseksi lihaksi lasketaan naudan-, sian- ja lampaanliha.
Lihavalmisteet eli erilaiset makkarat ja kinkut nostavat riskiä 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohden.
FinRavinto-tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista miehistä ja neljäsosa naisista syö yli puoli kiloa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.
Punaista lihaa voi korvata broilerilla, kalkkunalla, kalalla ja proteiinipitoisilla kasviksilla. Syöpäjärjestöt neuvovat lisäämään kasvisten syömistä ja täyttämään niillä lautasesta puolet, neljänneksen täysjyväviljalla, perunalla tai juureksilla ja loppuneljänneksen lihalla, kanalla, kalalla tai palkokasveilla.
"Kasvikset sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua sekä erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja vaurioitumiselta", Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto sanoo tiedotteessa.
Ravitsemussuositusten mukaan vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään pouli kiloa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti.
Myös yhteiskunta osallistuu syövän torjumiseen. EU-komissio aikoo panostaa siihen miljardi euroa vuosina 2021–2027 ja Suomi järjestää syövän ehkäisystä ideakilpailun, johon myös kansalaiset voivat osallistua. Mukana ovat Helsingin yliopisto, HUS, Kansallinen syöpäkeskus FICAN, alueelliset syöpäkeskukset ja Syöpäjärjestöt.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
