Kirja-arvio: Taloustietoisen vegaanin keittokirjassa saisi olla enemmän kotimaisia raaka-aineita
Kirja ei ratsasta nyhtökauran kaltaisilla innovaatioilla. Sen sijaan pääosassa ovat puhtaat, selkeät ja yksinkertaiset raaka-aineet.
Vegelasange tehdään munakoisosta, säilyketomaateista ja täysjyvälasagnelevyistä. Kuva: Sanne KatainenVegebudjetilla murtaa käsityksiä vegaanisen ruuan kalleudesta ja tarvittavista erikoisista raaka-aineista. Täysin kasvisperäistä ruokaa voi todellakin tehdä lähellä tuotetuista elintarvikkeista.
Kirjailija Viola Virtamo ei halunnut tehdä vegaanista keittokirjaa, jossa liha vaihdetaan milloin mihinkin korvikkeeseen. Tässä Virtamo onnistui erinomaisesti. Kirja ei ratsasta nyhtökauran ja mifun kaltaisilla innovaatioilla. Sen sijaan pääosassa ovat puhtaat, selkeät ja yksinkertaiset raaka-aineet.
Hävikkikeitto valmistetaan niistä kasviksista, joita kotoa sattuu milloinkin löytymään. Puutarhurin piiras, kirjassa käytetty englanninkielistä nimeä gardener's pie, yhdistää perunan ja kookosmaidon. Banaanileipä maistuu varmasti perheen pienemmillekin.
Virtamo saa ruusuja kirjan elegantista ja seesteisestä toteutuksesta. Kuvat ovat sivu toisena jälkeen tunnelmallisia ja yhteensointuvia. Rauhallisuus välittyy kotisohvalle asti.
Kirjassa olisi voitu hyödyntää enemmän suomalaisia raaka-aineita. Juureksia ja kasviksia on käytetty oivallisesti, mutta jälkiruokasivuille jäin kaipaamaan suomalaisia marjoja. Millaisia vegaanisia herkkuja metsiemme superfoodista mustikasta voisikaan valmistaa?
Virtamo todistaa, ettei vegaaniruuan tarvitse maksaa maltaita. Kirja soveltuu hyvin keittiön ensimmäiseksi vegaaniruokakirjaksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
