Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Oktoberfest on makkaran juhlaa, vaikka olutkin virtaa

    Kaksiviikkoisessa olutfestivaalissa syödään currywurstia, porsaankylkeä ja -lapaa, perunaa ja hapankaalia.
    Oktoberfest on makkaran ja lihan juhlaa.
    Oktoberfest on makkaran ja lihan juhlaa. Kuva: Sanna Kervinen

    Krustenwammerl, Bratwurst, Schäufele ja Currywurst. Tällaisia herkkuja on tänäkin vuonna tarjolla Saksassa Münchenissä Oktoberfest-tapahtumassa, joka on maailman suurin kansanjuhla.

    Viime lauantaina 21.9. alkanutta hyvän ruuan ja oluen juhlaa vietetään kaksi viikkoa. Innokkaimmat oluen ystävät matkustavat Suomesta paikan päälle.

    Oktoberfest on kaksiviikkoinen olutfestivaali, joka pidetään joka vuosi Saksassa Münchenissä Theresienwiesenin aukiolla syys- ja lokakuun vaihteessa. Se on yksi kaupungin historian kuuluisimmista tapahtumista ja maailman suurin ja tuottoisin kansanjuhla.

    Erilaisia Oktoberfest-tapahtumia järjestetään myös Suomessa. HKScanin teettämässä syksyn ruokajuhliin liittyneessä kyselyssä joka toinen vastaaja harkitsi viettävänsä jollakin tavalla Oktoberfest-juhlaa täällä Suomessa. Kyselyyn vastasi 1 000 henkilöä.

    Perinteiset makkarat ja liharuuat kuuluvat Oktoberfestin viettoon.

    Raakamakkarat, bratwurstit ja muut mausteiset makkarat ovat juhlassa keskeisiä. Krustenwammerl eli porsaan kylki tai Schäufele eli porsaan lapa kuuluvat pitkään haudutettuina myös Oktoberfestiin. Lisukkeina tarjotaan usein paistettuja perunoita, perunasalaattia ja hapankaalia, kertoo Suomen lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Marika Rikkonen HKScanista.

    Nopea currywursti

    2 pkt makkaraa, esimerkiksi HK:n Nürnbergin Günther

    rypsiöljyä paistamiseen

    4 annosta ranskanperunoita

    suolaa

    1 tl currya viimeistelyyn

    Kastike:

    2 dl ketsuppia

    2 tl currya

    2 rkl worchesterkastiketta

    5 tippaa tabascoa

    ½ tl rouhittua mustapippuria

    Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja anna maustua puolisen tuntia kylmässä. Voit halutessasi lämmittää kastikkeen tarjolle laitettaessa, mutta toimii myös kylmänä.

    Frittaa tai paista ranskalaiset uunissa rapeiksi ja mausta suolalla. Paista makkarat kevyesti pienessä määrässä rypsiöljyä, kunnes ne ovat läpikotaisin kuumia, ja kaada kastike makkaroiden päälle.

    Tarjoa currywurstin kanssa ranskanperunoita ja ripsauta päälle lopuksi hieman curryjauhetta.