Ruisleivässä on suomalaisen juuret
Jos suomalaisen pitäisi valita yksi ruoka ylitse muiden, ruisleipä olisi vahvoilla. Vaikka rukiin viljely välillä vaappuu, niin ruisleivän kysyntä ei laannu, päinvastoin.Myös rukiin terveysvaikutuksista tulee jatkuvasti uutta tietoa.
Akatemiaprofessori Kaisa Poutanen kehuu ruista suoliston lempiruuaksi, sillä rukiin kuidut ovat suolistobakteerien tarvitsemaa energiaa ja ne saavat vatsan voimaan hyvin. Liiasta rukiin syömisestä ei ole raportoitu terveyshaittoja, mutta sen sijaan kuitu saattaa aiheuttaa tuntemuksia äkkiseltään ruokavalioon lisättynä.
"Kuitu yleensäkin aiheuttaa suoliskäymistä, jonka lopputuotteena on kaasuja. Ulos kävelylle vain välillä, sinne mahtuu ilmaa - ja liikunta on lääkettä sekin", professori patistaa.
Ruisleipä leivotaan juureen, joka saattaa olla peräisin yli sadan vuoden takaa. Helmikuun Kantri-lehti keräsi juurien tarinoita, ja niistä paisui melkoinen taikina.
Osa tarinoista ilmestyy keskiviikkona painetussa lehdessä, osan voit lukea verkko-Kantrista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

