Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Lukijalta: Martat ja maa- ja kotitalousnaiset tukevat murrosta kasvisvoittoisempaan ruokavalioon – ruuan ympärillä velloo tunnepitoinen keskustelu: "Muutoksen tekeminen ei ole helppoa"

    Maa- ja kotitalousnaisten sekä Marttajärjestön kotitalousneuvonta tarjoaa käytännön neuvontaa oikeudenmukaisen ruokavaliomuutoksen tekemiseen syyllistämättä ja kunnioittaen, erilaisia ihmisiä kohdaten.
    "Muutoksen tekeminen ei ole helppoa. Asuinpaikka, ikä, arvot ja asenteet sekä taloudelliset realiteetit vaikuttavat muutoksen reitteihin ja nopeuteen", kirjoittavat mielipidekirjoituksessaan Marttaliiton ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen vaikuttajat.
    "Muutoksen tekeminen ei ole helppoa. Asuinpaikka, ikä, arvot ja asenteet sekä taloudelliset realiteetit vaikuttavat muutoksen reitteihin ja nopeuteen", kirjoittavat mielipidekirjoituksessaan Marttaliiton ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen vaikuttajat. Kuva: Sanne Katainen

    Tutkimusten mukaan kaiken ikäiset suomalaiset ovat motivoituneita tekemään kestäviä valintoja arjessaan. Ruoka ja ruokajärjestelmä ovat keskustelussa nyt erityisesti siksi, että elämme ilmastokriisin aikaa ja viidennes hiilijalanjäljestämme liittyy ruuantuotantoon.

    Ruuan ympärillä velloo tunnepitoinen keskustelu, jota kiihdyttävät tuottajien taloudellinen ahdinko, sota Ukrainassa, valmistelussa olevat politiikkaohjelmat sekä ympäristökriisi.

    Maa- ja kotitalousnaisten sekä Marttajärjestön kotitalous­neuvonta tarjoaa käytännön neuvontaa oikeudenmukaisen ruokavaliomuutoksen tekemiseen syyllistämättä ja kunnioittaen, erilaisia ihmisiä kohdaten.

    Vahvuutemme on ymmärtää ruuan arvoketjua, erilaisten kotitalouksien arkea sekä ympäristöä, joissa ruokavalintoja tehdään.

    Olemme mukana monessa selvityksessä ja tutkimushankkeessa, jossa kerätään tietoa tai pohditaan keinoja ruokavalioiden kestäviin siirtymiin.

    Käytännössä tämä tarkoittaa muutosta kasvisvoittoisempaan ruokavalioon, joihin jo nyt kansalliset ravitsemussuositukset viitoittavat.

    Järjestöissämme työskentelevien asiantuntijoiden tehtävä on viedä tutkittu tieto käytäntöön.

    Ruuan ja ravitsemuksen kestävyyden tarkastelu vaatii monipuolista lähestymistapaa ja eri näkökulmien kuuntelua ja yhteen sovittamista. Ruoka herättää valtavasti tunteita, valinnat koetaan hyvin henkilökohtaisina asioina.

    Samalla ruoka ja ruuantuotanto ovat monen elinkeino, osa huoltovarmuutta ja ruokaturvaa.

    Muutos edellyttää myös neuvontajärjestöiltä uusia työkaluja tukea ja motivoida ihmisiä arjessa. Se vaatii sosiaalisen, taloudellisen, kulttuurisen, ekologisen sekä ravitsemuksellisen kestävyyden vuorovaikutusten ymmärtämistä ja niistä viestimistä.

    Muutoksen tekeminen ei ole helppoa. Asuinpaikka, ikä, arvot ja asenteet sekä taloudelliset realiteetit vaikuttavat muutoksen reitteihin ja nopeuteen.

    Me, martat ja maa- ja kotitalousnaiset, olemme valmiita tukemaan kaikkia suomalaisia tässä muutoksessa ketään syyllistämättä ja jokaista tasapuolisesti kannustaen.

    Christell Åström

    toiminnanjohtaja

    Marita Suontausta

    kehityspäällikkö

    Maa- ja kotitalousnaisten Keskus

    Marianne Heikkilä

    pääsihteeri

    Maija Soljanlahti

    kehittämispäällikkö

    Marttaliitto