Tutkimus: Maitotuotteiden D-vitamiinilisä on nostanut suomalaisten vitamiinitasoja, mutta rasvalevitteiden vitaminointi saattaa olla turhaa
D-vitamiinisuositukset ja vitamiinin lisääminen elintarvikkeisiin ovat olleet erityisen hyödyllisiä henkilöille, joilla on matalat D-vitamiinitasot.
Suomalaisten veren D-vitamiinipitoisuuksia ovat nostaneet muun muassa kansalliset D-vitamiinisuositukset. Niissä mainitaan, että kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Kuva: Kari SalonenSuomalaisten aikuisten D-vitamiinitasot ovat nousseet viime vuosikymmeninä, kertoo Oulun yliopistossa tehty seurantatutkimus.
1990-luvun ja 2010-luvun välillä D-vitamiinin varastomuodon kalsidiolin pitoisuudet aikuisten seerumissa nousivat keskimäärin 10,6 nanomoolia litraa kohden. D-vitamiinin riittävänä tasona veressä pidetään 75–120 nanomoolia per litra.
Suotuisaa kehitystä selittävät kansalliset D-vitamiinisuositukset ja elintarvikkeiden täydentäminen D-vitamiinilla. D-vitamiinia lisätään maitotuotteisiin ja rasvalevitteisiin.
Tutkimuksessa havaittiin yllättäen, ettei rasvalevitteiden vitamiinilisällä ollut samanlaista vaikutusta kuin maitotuotteisiin lisätyllä vitamiinilla. Levitteiden d-vitaminoinnin hyödyllisyyttä tulisi arvioida uudelleen, tutkijat päättelevät.
Suositusten tarpeellisuutta todisti esimerkiksi havainto siitä, että kalan syöminen suositusten mukaisesti kahdesti viikossa nosti d-vitamiinitasoja.
Selvimmin D-vitamiinitasot nousivat niillä henkilöillä, joilla oli seurannan alkaessa matalimmat D-vitamiinitasot.
Seurantatutkimuksessa oli mukana 3 650 Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntynyttä henkilöä. Tutkimus on julkaistu European Journal of Nutrition -tiedelehdessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
