Voiko D-vitamiinia saada liikaa, jos ravintolisän käyttöä jatkaa kevätauringossa? Tutkija kertoo, miksi virallinen saantisuositus on varsin maltillinen
Pian auringon säteily käynnistää iholla D-vitamiinin tuotannon. Pimeän talven jälkeen voi mietityttää, onko omien D-vitamiinitasojen testaaminen tarpeen sopivan saannin varmistamiseksi.
Huhtikuussa UVB-säteily alkaa olla niin voimakasta, että auringonvalo periaatteessa riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin. Kuva: Kimmo HaimiSyksyisin kannetaan huolta ja muistutellaan siitä, että pohjoisella pallonpuoliskolla on aika alkaa popsia D-vitamiinilisää. Mutta mitä talven mittaan tunnollisesti pilleripurkilla käyneen täytyy tehdä keväällä, kun aurinko jälleen alkaa paistaa ja D-vitamiinin luonnollinen tuotanto iholla käynnistyy?
Väitöskirjatutkija Akseli Laaksi Tampereen yliopistolta kertoo, että tutkimusten mukaan huhtikuun tienoilla auringonvalon UVB-säteily alkaa olla Suomessa riittävällä tasolla D-vitamiinin saannin kannalta.
Vitamiinilisää ei kuitenkaan kannata tässä vaiheessa hylätä kaapin perälle. Sää on huhtikuussa usein sen verran kylmä, että iho mielellään verhotaan vaatekappaleilla.
Pelkkiä kasvoja saa paistatella auringossa melkoisia aikoja, jos mielii yksinomaan sitä kautta nauttia vitamiininsa.
Monet ovat sitä mieltä, että virallisten ravitsemussuositusten mukainen kymmenen mikrogramman suuruinen vitamiinilisän annostus ei ole riittävä.
Kun pitkät lahkeet ja hihat aikanaan jäävät pois, ei ole edelleenkään syytä murehtia D-vitamiinin yliannostuksesta. Laaksi toteaa, ettei ravintolisän syömisestä ole kesälläkään haittaa, jos noudattaa turvarajoja.
”Liikasaanti on hyvin harvinainen tila. D-vitamiinilisää täytyy syödä moninkertaisia määriä pidemmän aikaa, jotta myrkytystila syntyisi.”
Laaksi sanoo, että purkista syötävää lisää voi kuitenkin vähentää tai sen voi jättää kokonaan pois kesän ajaksi.
Riittävän D-vitamiinin määrän saavuttaa, jos 25 prosenttia ihon pinta-alasta altistuu päivässä auringonvalolle 10–30 minuutin ajan. Auringosta itsestään ei yliannostusta voi saada.
Nykyään terveyteen liittyvä itsetestaaminen on suosittua ja myytävänä on esimerkiksi D-vitamiinitestejä. Laaksi sanoo, että testaaminen ei ole normaalisti välttämätöntä terveellä ihmisellä. Väestötutkimukset osoittavat, että saanti on keskivertoihmisillä kesäisin riittävää.
D-vitamiinin ympärillä pyörii monenlaisia väitteitä. Monet ovat sitä mieltä, että virallisten ravitsemussuositusten mukainen kymmenen mikrogramman suuruinen vitamiinilisän annostus ei ole päivää kohden riittävä. Turvaraja on määritelty sataan mikrogrammaan.
Laaksi kertoo kymmenen mikrogramman suosituksen perustuvan siihen, että se on laadittu muiden ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion mukaan. Oletus on siis se, että henkilö nauttii esimerkiksi kaksi kertaa viikossa rasvaista kalaa ja käyttää maitotuotteita.
Laaksi kertoo, että tutkimusnäyttö ei kuitenkaan tue suurten, esimerkiksi sadan mikrogramman, annosten syömisen hyötyjä. Immuunipuolustuksen kannalta 10–25 mikrogrammaa päivittäin nautittuna on tehokkain annos.
Hän muistuttaa lisäksi, että D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten lisäravinne kannattaa ottaa ruuan kanssa, jotta se imeytyy hyvin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






