Vain pahvi saa maistua pahville
Stora Enson Imatran tehtailla valmistetaan enemmän nestepakkauskartonkia kuin millään muulla paikkakunnalla maailmassa. Yhtiön tutkimuskeskuksessa varmistetaan laitteiden ja aistien avulla, että kartonki toimii yhteen elintarvikkeiden kanssa.IMATRA (MT) Kartonkipakkauksen käyttö elintarvikkeen suojana tarkoittaa, että sen on toimittava osana elintarvikeketjua. Siitä ei saa kulkeutua pakattavan tuotteen ominaisuuksiin vaikuttavia aineita, kertoo Stora Enson Imatran tutkimuskeskuksessa työskentelevä asiantuntija Tiina Räsänen .
”Kartongin valmistuksessa käytetään paljon erilaisia kemikaaleja. Meidän pitää tarkistaa, ettei jäämiä päädy tuotteisiin.”
Joidenkin pakkausten on kestettävä mikrossa kuumentamissa, toisten pakastamista. Kahvin on pysyttävä kahvikupin sisällä.
Tutkimuskeskuksessa voidaan selvittää eri laitteilla kartongin tai siitä löytyneiden jäämien tarkka kemiallinen koostumus. Mikrobit voidaan määrittää dna-jäljen perusteella.
Aistinvaraisella eli ihmisen näkö-, haju- ja makuhavaintoihin perustuvalla tutkimuksella on silti tärkeä merkitys pakkauksien tuotekehityksessä ja laadunvalvonnassa.
Erityisen tärkeä apuväline on maitosuklaa, koska se imee herkästi makuja. Tutkimuskeskuksessa kuluu kuukausittain laatikollinen Fazerin sinistä tehtaiden henkilökunnasta koottujen raatilaisten kokeillessa, maistuuko suklaa siltä kuin pitäisi.
Stora Enso tarkkailee tuottamansa kartongin laatua jatkuvasti, mutta testaa myös asiakkaiden pyynnöstä. Raati on saanut maisteltavaksi esimerkiksi pizzaa, silakkaa ja viiniä. Asiakkaiden laatuvaatimukset ovat monesti tiukemmat kuin viranomaisten.
Myös ongelmatilanteita selvitetään Imatralla. Liuotinhuuruisen aromin lähteeksi paljastui laivan maalaaminen kesken kartonkierän kuljetuksen.
Stora Ensolla on tutkimuskeskukset Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa. Yhteensä niissä työskentelee 250 henkeä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

