Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • 4 marjaisaa reseptiä – hyödynnä sesongin makeat herkut

    Marjojen satokausi on nyt runsaimmillaan ja makoisimmillaan. Niistä kannattaa nauttia nyt roppakaupalla ennen kuin säilöt näitä terveyspommeja talven varalle.
    Makeat marjat sopivat hyvin myös suolaisiin ruokiin.
    Makeat marjat sopivat hyvin myös suolaisiin ruokiin. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Marjat ovat maukkaimmillaan tuoreina ja ihan sellaisenaan, mutta niistä syntyy myös monenmoisia herkkuja. Upota niitä leivonnaisiin tai valmista niistä raikkaita jälkiruokia.

    Smoothiet ja puurot, jogurtit ja rahkat saavat raikasta makulisää marjoista. Lastaa tuoremarjoja täytekakkuun, upota kääretortun ja piirakan täytteeksi tai nauti jäätelön ja lettujen kanssa. Erilaiset marjaisat Pappilan hätävara -tyyppiset kerrosherkut kokoat helposti ruokakaapin aineksista. Kirpeämmät marjat sopivat myös ruokaisiin salaatteihin.

    Makeat musta- ja punaherukkalajikkeet soveltuvat syötäväksi sellaisenaan, jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Jos saat viinimarjapensaista runsaasti satoa, säilö marjat mehuksi, hilloksi ja hyytelöksi tai pakasta. Mustaherukka maustaa ihanasti myös pataruoat ja liharuokien lisänä tarjottavat kastikkeet.

    Viherherukka on mustaherukan muunnos, jolta puuttuu väripigmentti. Kypsänäkin vihreät, hieman kellertävät marjat ovat makeampia ja miedompia kuin mustaherukat.

    Aromikas valkoherukka on punaherukan miedompi ja makeampi valkomarjainen muoto. Ne ovatkin parhaimmillaan suoraan pensaasta syötynä, samoin kuin miedot vaaleanpunaiset lajikkeet.

    Mustikan sisältämät vitamiinit, kuidut ja antosyaanit tekevät siitä varsinaista superfoodia. Mustikasta teet maukkaat keitot, kiisselit ja piirakat. Niistä voit valmistaa sekä mehuja, puuroja että pirtelöitä. Mustikkaa kannattaa kokeilla myös lihalle, vaikkapa riistalinnuille, tarkoitettuihin kastikkeisiin.

    Vadelmaa arvostetaan erityisesti sen hienostuneen maun takia. Puutarhavadelma on villivadelmaa suurempi, kiinteämpi ja maultaan hieman happamampi. Vastapoimitun vadelman käsittely kannattaa jättää mahdollisimman vähälle, sillä pehmeärakenteinen vadelma ei juurikaan kestä huuhtelua.

    Vadelmat sopivat käytettäväksi monipuolisesti muiden marjojen tapaan. Niiden maku sopii hyvin yhteen myös muiden marjojen, erityisesti mustikan kanssa. Klassinen kuningatarhillo on hyvä esimerkki vadelman ja mustikan upeasta makuliitosta.

    Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Punaherukka-kinuskirahkamaljat

    6 annosta

    • Ainekset
    • 1 prk (250 g) pehmeää maitorahkaa
    • 1½ dl valmista kinuskikastiketta
    • 1 prk (2 dl) vispikermaa
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 6 dl punaherukoita
    • 8 kandisokerikeksiä

    Valmistusohje

    Kumoa rahka kulhoon ja sekoita joukkoon kinuskikastike.

    Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Sekoita kerma rahkaseokseen. Tarkista maku ja lisää halutessasi kinuskikastiketta.

    Kääntele peratut herukat rahka-kermaseokseen. Jätä̈ muutama marja koristeluun.

    Murenna keksit pakastepussissa kaulimella. Jaa murske annoslasien pohjalle ja jätä vähän muruja koristeluun.

    Lusikoi herukkarahka laseihin. Viimeistele marjoilla ja keksimuruilla.

    Surauta mehujäämuotteihin mustikka-banaanismoothiet ja pakasta kesäpäivän herkuksi.
    Surauta mehujäämuotteihin mustikka-banaanismoothiet ja pakasta kesäpäivän herkuksi. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Mustikkaiset smoothiejäät

    4 kpl

    • Ainekset
    • 1 pieni kypsä banaani (noin 80 g kuorittuna)
    • 2½ dl mustikoita
    • ½ dl glukoosisiirappia
    • 2 rkl limettimehua
    • 2 rkl tomusokeria
    • 1½ tl vaniljasokeria
    • Lisäksi
    • 4 puikon mehujäämuotti

    Valmistusohje

    Kuori ja paloittele banaani.

    Kumoa banaanit ja mustikat tehosekoittimen kulhoon. Mittaa joukkoon glukoosisiirappi, limettimehu ja sokerit. Surauta tasaiseksi massaksi.

    Jaa smoothieseos mehujäämuotteihin (4 kpl, à noin 1 dl). Anna jäätyä pakastimessa vähintään 5 tuntia.

    Ota muotti pakastimesta, anna pehmetä hetken aikaa ja irrota sitten smoothiejäät muoteistaan. Herkuttele heti.

    Tiesitkö? Glukoosisiirappi estää suurten jääkiteiden muodostumista jäädytetyissä jälkiruoissa. Tämän ansiosta niihin saadaan hileetön suutuntuma ja pehmeä rakenne.

    Valkosuklainen vadelmapiirakka maistuu niin kahvipöydässä kuin jälkiruokana.
    Valkosuklainen vadelmapiirakka maistuu niin kahvipöydässä kuin jälkiruokana. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Valkosuklainen vadelmapiirakka

    8 annosta

    • Ainekset
    • Pohja
    • 100 g voita
    • 1 dl sokeria
    • 1 kananmuna
    • 2 dl vehnäjauhoja
    • ½ dl kauraleseitä
    • 1 tl leivinjauhetta
    • Täyte
    • 200 g (noin 3½ dl) vadelmia
    • 1 prk (250 g) rahkajogurttia
    • 1 kananmuna
    • 75 g valkosuklaata rouhittuna
    • 2–3 rkl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 1 tl sitruunan kuoriraastetta
    • Päälle
    • vadelmia ja/tai valkosuklaata rouhittuna

    Valmistusohje

    Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon muna hyvin sekoittaen.

    Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen.

    Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 26 cm). Ripottele päälle marjat.

    Sekoita täytteen rahkajogurtti, muna, valkosuklaarouhe, sokerit ja sitruunankuori keskenään ja kaada vuokaan.

    Paista piirakkaa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

    Vinkki! Jos käytät pakastemarjoja, sekoita niiden joukkoon hieman perunajauhoja sitomaan kosteutta.

    Mustaherukoita broileri-juustosalaattiin? Ehdottomasti kokeilemisen arvoista.
    Mustaherukoita broileri-juustosalaattiin? Ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Mustaherukkainen broilerisalaatti

    4 annosta

    • Ainekset
    • Salaatti
    • 500 g broilerinfileitä
    • ripaus suolaa ja mustapippuria
    • 1 pkt (250 g) grillijuustoa
    • 2 (noin 250 g) rapeaa pikkusalaattia
    • 1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
    • 1 dl mustaherukoita
    • 1 dl herneitä
    • Kastike
    • 2 rkl öljyä
    • 1 tl punaviinietikkaa
    • ½ tl suolaa
    • ½ tl sokeria
    • ¼ tl mustapippuria
    • Mustaherukkamajoneesi
    • ½ dl mustaherukoita
    • 1½ dl majoneesia
    • ripaus suolaa ja mustapippuria

    Valmistusohje

    Ota broilerit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä. Kuivaa fileet talouspaperilla. Ripottele pintaan suolaa ja pippuria.

    Leikkaa juusto neljään osaan.

    Sekoita oliiviöljy, etikka, suola, sokeri ja pippuri laakeassa salaattikulhossa.

    Huuhtele, kuivaa ja revi salaatti suupalan kokoisiksi. Huuhtele tomaatit ja paloittele ne.

    Kääntele salaatti, tomaatit, herukat ja herneet kastikkeen joukkoon.

    Soseuta herukat haarukalla ja sekoita sose majoneesiin. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria.

    Kypsennä broilerit ja juusto grillissä tai pannulla.

    Jaa salaattiseos annoksiksi lautasille. Viipaloi broilerit ja nostele ne juustopalojen kanssa salaatin päälle. Lusikoi mustaherukkamajoneesia lihoille ja tarjoa loppu erikseen.