Video: Näin näppärästi muikku perataan saksilla ja samalla lypsetään mäti
Muikun perkaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta miten erottaa mätimuikku kollimuikusta? Kalamarkkinoilla sekin selviää.
Tampereen Laukontorin kalamarkkinoilla käy tuhansia kävijöitä kaksi kertaa vuodessa. Kuva: Harri Kallio-KurssiSyksyn kalamarkkinat alkavat olla pian ohitse, ellei kiiruhda poikkeamaan Stadin lauantaina 12.10. päättyvillä silakkamarkkinoilla.
Tampereen Laukontorin syyskuisilla kalamarkkinoilla oli myyntikojujen lisäksi tarjolla vinkkejä kalankäsittelyyn. Satamäärin katsojia seurasi kalastaja Matti Helinin esityksiä muikun ja suomukalojen käsittelystä (video).
Kalamarkkinat syntyi Tampereella vuonna 199. Pirkanmaan Kalatalouskeskuksessa heräsi kiinnostus silakkamarkkinoiden tyyppisen tapahtuman järjestämiseen.
Tampere halusi tapahtumaan jotain uutta ja siihen mukaan vähän vanhaa. Tältä pohjalta alkoi kalamarkkinoiden kehittelytyö. Silakkamarkkinoilla on oma historiansa eikä idean suora kopioiminen toimi, Pirkanmaan kalatalouskeskus tiedottaa.
Kalamarkkinoilla tuodaan esille kaikenlaista kalaa. Silakka on yksi laji muiden joukossa myös Laukontorilla.
Tärkeä lenkki toiminnan alussa oli riittävän käynnistysrahoitus, jota saatiin alkuvaiheessa MMM:n Kala- ja riistaosastolta ”Kotimaisen kalankäytön edistäminen” -määrärahasta.
EU:n myötä avustus muuttui KOR:n rahaksi (Kalatalouden ohjausraha). Avustusten käyttö loppui vuonna 1998. Tästä eteenpäin Tampereen kalamarkkinat on toiminut omillaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





