MTK:n Juha Marttila yllättää: Suomen ei tarvitse tavoitella sataprosenttista omavaraisuutta ruuantuotannossa
Kaupassa tulee aina olemaan ja saakin olla halpaa tuontiruokaa, linjaa MTK:n puheenjohtaja RuokaAkatemiassa.
Tuusulaan kokoontunut ensimmäinen RuokaAkatemia vannoi suomalaisen ruuan laadun nimeen. Aamun panelistina oli muun muassa Juha Marttila. Kuva: Jaana Kankaanpää”Ei ole katastrofi, jos tulevaisuuden kaupassa monen tuotteen kotimaisuusaste on alle sata”, Juha Marttila sanoi ja lisäsi, että suomalaiset tuottajat ovat valinneet strategiakseen tuottaa laatua. ”Kaupassa tulee olemaan tarjolla kotimainen premium-tuote ja ulkomainen halpatuote. Mutta tämä edellyttää, että pitää kehittää ruuan vientiä.”
Marttila keskusteli suomalaisesta ruokajärjestelmästä elintarviketeollisuuden ja kaupan edustajien kanssa Tuusulassa, missä kokoontui ensimmäinen RuokaAkatemia.
RuokaAkatemiassa etsittiin yhteistä säveltä elintarvikeketjun menestymiseksi.
Aamupäivän keskustelun puheenjohtaja Jouni Kemppainen kysyi panelisteilta, onko kaupan etu, että myös tuottajat ja elintarviketeollisuus pärjäisivät nykyistä paremmin. Vai haluaako kauppa pitää muun ketjun näpeissään?
Päivittäistavarakaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto vastasi, että kaikkien pärjääminen on tietenkin tärkeää. ”Mutta monessa hankkeessa on tullut vastaan kilpailulaki, jota tulkitaan meillä äärimmäisen tiukasti. ”
Luodon mielestä Kilpailuvirasto voisi nykyistä varhemmassa vaiheessa sanoa, kannattaako hankkeissa edetä.
Toimitusjohtaja Pia Pohja Elintarviketeollisuusliitosta huomautti, että osittain Kilpailuvirasto on hyväksynyt päivittäistavarakaupan aseman ja tapahtuneet fuusiot.
Marttilan mukaan yhteistyössä on kuitenkin edetty hyvään suuntaan. ”Tämä perustyö rakentaa luottamusta.”
RuokaAkatemian keskustelua provosoimaan oli kutsuttu toimittaja Tuomas Enbuske. Hän esitti suomalaisen maanviljelyn lopettamista ja tukirahojen maksamista suoraan tuottajille.
Luomuviljelijä Tommi Hasu Kouvolasta esitti vastakysymyksen: Haluatko tarjota ruokaa, jota Putin tai Bolsonaro ovat käyttäneet vallan välineenä?
Hasu korosti, että suomalaisessa tuotannossa vallitsee luottamus. ”Jos suomalaisessa tuotteessa lukee, että se on antibioottivapaa, niin se varmasti on sitä.”
Ensimmäisen RuokaAkatemian seminaaripäivään kokoontui nelisenkymmentä alan päättäjää ja vaikuttajaa. RuokaAkatemia jatkuu syyskuussa kahden päivän kenttäjaksolla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
