Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Sushivati

    Muotiruoka sushi on muuten mainiota helleruokaa, mutta tuoreen kalan saanti voi olla hankalaa eikä pikku palojen näperteleminen aina houkuta. Kokeilepa reilua ja nopeasti syntyvää vatisushia. Siihen keität ja maustat koko riisiannoksen ja höystät sen vaikka graavatuilla tai savustetuilla kaloilla. Lisäksi soijakastiketta, wasabia ja inkiväärilastuja, ja herkullinen sushiateria on valmis.
    Sushivati syntyy helpommin kuin yksittäiset pikkupalat.
    Sushivati syntyy helpommin kuin yksittäiset pikkupalat. Kuva: Sanne Katainen

    Sushivati

    4–6 annosta

    Ainekset

    • 3 dl (250 g) sushiriisiä
    • 4 dl vettä
    • 2 rkl riisiviinietikkaa

    Liemi

    • 3 rkl riisiviinietikkaa
    • 1 rkl sokeria
    • ¾ tl suolaa

    Lisäksi

    • 300 g kylmäsavustettua kirjolohta
    • 4 rkl seesaminsiemeniä
    • 1 ps (200 g) pakasteherneitä
    • 4 kananmunaa
    • 1 tl sokeria
    • ¼ tl suolaa
    • öljyä paistamiseen
    • (salaattia)

    Lisäksi

    • 1–2 tl wasabia
    • soijakastiketta
    • garia eli säilöttyjä inkiväärilastuja

    Valmistusohje

    Huuhtele riisi siivilässä kunnolla ja anna valua rauhassa.

    Mittaa kattilaan vesi, riisi ja etikka. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan.

    Nostele kypsää riisiä kahdella lastalla, jotta riisistä tulee ilmavaa.

    Kaada riisi kulhoon ja kaada päälle riisiviinietikka-sokeri-suolaseos. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.

    Leikkaa kala ohuiksi suikaleiksi. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Sulata herneet lävikössä kuuman veden alla ja anna valua.

    Sekoita kulhossa munat, sokeri ja suola. Kuumenna pinnoitettu pannu ja pyyhi se öljyisellä talouspaperilla. Kaada seosta pannulle vain sen verran, että pinta juuri ja juuri peittyy pannua kääntelemällä. Kaada mahdollinen ylimäärä takaisin munaseoskulhoon. Kun munaseos on hyytynyt, käännä toinen puoli paistumaan, mutta älä päästä ruskistumaan. Kumoa lettuset leikkuulaudalle ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi.

    Nostele sushiriisin joukkoon lohipalat, herneet, seesaminsiemenet ja osa munasuikaleista. Lusikoi seos kauniille vadille ja koristele lopuilla munasuikaleilla.

    Pane tarjolle wasabitahnaa, soijakastiketta ja inkivääriviipaleita.

    Vahvista soijakastiketta wasabilla ja mausta sillä sushiannostasi. Raikasta suuta välillä inkiväärilastuilla.

    Vinkki

    Voit tehdä riisin myös puuroriisistä. Pese riisiä silloin 3–4 kertaa, kunnes vesi on kirkasta.