Retkelle kokataan kahteen kertaan, mutta vaivannäkö palkitsee, opastaa Retkiruokakirja
Retkiruokakirjasta saa perusteelliset neuvot siihen, miten pitkästäkin vaelluksesta voi tehdä herkutteluretken.
Saara Atula: Retkiruokakirja - Kasvisreseptejä helpoista eväistä vaellusaterioihin. Cozy publishing, 240 s. Kuva: Cozy PublishingRetkiruokakirjan kirjoittaja Saara Atula on lääkäri, joka ihastui niin paljon Lapin luontoon ja vaeltamiseen, että muutti Helsingistä Rovaniemelle. Ennen retkeilyinnostusta Atula kiinnostui ruuasta, ja Retkiruokakirjassa hän on yhdistänyt molemmat harrastuksensa.
Kirja ilmestyy hyvään aikaan, sillä moni on innostunut retkeilemään muttei oikein tiedä, miten retkellä voisi laittaa ruokaa.
Kirjaan Atula on koonnut tietoa retkikeittimistä ja muista ruuanlaittovälineistä sekä ruuan säilymisestä ja kuivattamisesta.
Reseptiosuudessa ohjeet on jaettu retken pituuden mukaan päivä- ja nuotioretkistä pitkiin vaelluksiin. Kirjassa on ohjeita myös aamiaisille ja välipaloiksi.
Atula on testannut kaikki ohjeensa, että tietää, mikä oikeasti toimii. Kirjassa ilahduttavat monet käytännön vinkit, kuten vaikka valkosipuliperunat, Härkis ja kantarellikastike -ohjeessa.
Kotona Atula kuivaa pakastevalkosipuliperunat ja käyttää kastikkeeseen pussin kantarellikastikejauhetta. Valkosipulin hän hienontaa ja sekoittaa Härkiksen tai perunasiivujen joukkoon ennen kuivaamista.
Ohje jatkuu opastamalla, mitä tehdään retkellä, ja vinkkinä on ruuan valmistaminen kokonaan ruokatermarissa tai päiväretkelle muusijauhetta käyttämällä.
Kirjassa tulee vastaan myös uusi sana ”ennastaminen”, johon Atula on hakenut neuvon Kielitoimistosta. Ennastaminen tarkoittaa kuivatun ruuan vesipitoisuuden palauttamista joko keittämällä tai liottamalla. Nähtäväksi jää, vakiintuuko termi kielenkäyttöön.
Atula muistuttaa, että vaelluksella pitää syödä kunnolla, muuten ei jaksa. Silloin on tärkeää, että ruoka on hyvää. Jos koko ajan syö valmisruokia, niihin alkaa kyllästyä. Toki valmisruokiakin voi olla vara-aterioina, mutta kannattaa nähdä vaivaa ruuan eteen, sillä nautinnollinen ruokahetki kauniissa maisemissa on paras palkinto, Atula innostaa.
Kirjan tekstin pienikokoisuus vähän häiritsee, mutta palkintona ovat upeat Saara ja Markus Atulan kuvat, joissa Lapin luonto ja herkullinen ruoka ruokkivat katsojaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



