Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ideanikkarien startup-viikonloppu kehitti superruokaa ja pitsapohjia

    Viikonloppuna kuutisenkymmentä ruuasta kiinnostunutta ja yrittäjähenkistä ideanikkaria kokoontui Startup Weekend Helsinki Food -tapahtumaan. Ideat alkoivat kypsyä sunnuntai-iltaan mennessä.
    Olli Cavén (vas.) ja Arttu Koivulahti kehittelivät viikonloppuna innovaatioita elintarvikealalle.
    Olli Cavén (vas.) ja Arttu Koivulahti kehittelivät viikonloppuna innovaatioita elintarvikealalle. Kuva: Laura Kuivalahti

    Vapaaehtoisvoimin järjestetyn Startup Weekend Helsinki Food -tapahtuman tarkoituksena oli kehittää uusia toimintamalleja kotimaiselle elintarvikealalle.

    Osallistujilla oli 54 tuntia aikaa työstää ideoitaan ryhmissä mentoreiden avustuksella. Viikonlopun aikana, sunnnuntai-illan päätöksen lähestyessäm Helsingin Simonkadulla MTK:n tiloissa syntyi ideariihissä liikeideoita laidasta laitaan:

    "Ideoita gluteiinittomista pitsapohjista metsäpossukasvattamoihin ja appi (ladattava puhelinapplikaatio) ravintoloiden löytämiseen Pokemon Go -pelin tapaan,...", luetteli esiteltyjä ajatustuotoksia nuorisoasiamies Annika Öberg SLC-tuottajaliitosta.

    "Näitä tilaisuuksia on ollut aiemminkin, jokaisesta tilaisuudesta on startannut yksi tai kaksi yritystä ihan sellaisenaan", tapahtuman järjestäjä Leena Saari sanoo.

    Kanta-Hämeen Hauholta viikonlopun ideariiheen saapui viljatilallinen Olli Cavén.

    "Etsin täältä uusia innovaatioita, joilla pystyisin jalostamaan oman tilan tuotantoa eteenpäin. Vilja on niin kaluttu, että täytyisi jotain uutta kehitellä", eteläisten liittojen maaseutunuorten puheenjohtajanakin toimiva Cavén sanoi perjantaina ennen tapahtuman alkua.

    Verkostoituminen on tilalliselle tärkeää, sillä vain hyvien kontaktien avulla voi lähteä esimerkiksi pohtimaan ideoita viljan jatkojalostamiseen.

    "Minulla on vanha sikala tällä hetkellä tyhjillään. Olen miettinyt, että sitä tilaa voisi hyödyntää, jos vaan keksisi jotain uutta."

    Olli Cavéninkin kolmihenkinen tiimi oli edennyt vehnän ja kauran oraan tuotekehittelyssään:

    "Orasjauheet ovat ulkomailta tuotuja. Jauhettu oras on superfoodia, jossa ravintoaineet ovat yhdessä. Jauheena sitä voisi käyttää vähän kaikkeen", Caven arvioi markkinoita.

    Tiimi teki laskelmia ja laski kannattavuutta. Kotimarkkinoilta yritys voisi lähteä liikkeelle.

    "Kauran oras olisi kiinnostavin raaka-aineena ja muutenkin pop."

    Olli Cavén arvelee, että keväällä voisi olla mahdollisuus kokeilla pienessä mittakaavassa, panna orasta kasvamaan ja kokeilla kotikeittiössä.

    Helsingin yliopistossa maatalousekonomiaa opiskeleva Arttu Koivulahti olisi valmis hyppäämään uuden startupin vietäväksi, jos sopiva osuisi kohdalle.

    "Kestävä ruoantuotanto luo painetta tekemiselle, mutta suomalaisella ruualla on kiristyvässä tilanteessa mahdollisuuksia pärjätä globaalisti", Koivulahti sanoi perjantaina.

    Startup Weekend Helsinki Food on osa MTK 100 -juhlavuotta. Vastaavia työpajoja on järjestetty aiemmin, mutta ei ruokaan keskittyen.

    Vapaaehtoistyöhön perustuvassa Startup Weekend Helsinki Foodissa tarjottiin osallistujille otollinen ympäristö uusille ruokaideoille.

    Jatkoa syntyy, jos tältä perustalta lähtee liikkeelle myös uusia yrityksiä.