Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pielisen Kalan Luonnonkala-säilyke palkittiin Vuoden lähiruokatekona

    Tuote helpottaa kokkausta, korvaa tonnikalaa ja edistää järvikalan käyttöä, kiittää raati.
    Pielisen Kalan järvikalatuotteet ovat kotimaassa kehiteltyjä, jalostettuja ja valmistettuja tuotteita, joiden koko tuotantoketjun arvo säilyy Suomessa kalastuksesta ja tuotteisiin käytettävästä rypsiöljyn viljelystä alkaen.
    Pielisen Kalan järvikalatuotteet ovat kotimaassa kehiteltyjä, jalostettuja ja valmistettuja tuotteita, joiden koko tuotantoketjun arvo säilyy Suomessa kalastuksesta ja tuotteisiin käytettävästä rypsiöljyn viljelystä alkaen. Kuva: Pielisen Kala

    Pielisen Kala palkittiin sekä alkuvuonna lanseeratusta Luonnonkala-säilykkeestä että pitkäjänteisestä työstä suomalaisen luonnonkalan käytön edistämiseksi. 2 000 euron palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö, ja se luovutetaan Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingissä elokuussa.

    Lähiruokatekokilpailussa järjestettiin myös ensimmäistä kertaa yleisöäänestys, ja Pielisen Kala voitti myös sen.

    Pielisen Kala on perustettu vuonna 1994, ja se toimii Nurmeksessa. Yritys tuottaa yli 3 000 säilykepurkkia päivässä ja työllistää 18 henkeä. Uudet investoinnit mahdollistavat tuotannon kymmenkertaistamisen jopa 30 000 purkkiin päivässä. Myös kansainvälistyminen on tavoitteena.

    Pielisen Kalan myynti- ja markkinointipäällikkö Juha Halonen kertoo, että suomalaista kalaa on saatavilla riittävästi. Yritys kartoittaa parhaillaan vientimarkkinoita, "Uskomme, että laadukkaalle suomalaiselle kalalle on kysyntää."

    Säilykkeissä käytetään myös vähemmän arvostettuja järvikalalajeja, kuten särkeä, lahnaa ja säynettä, joiden pyynti parantaa järvien ekologista tilaa.

    Vuoden lähiruokateko -palkinto myönnettiin tänä vuonna kahdeksannen kerran. Palkinnonsaajan päätti asiantuntijaraati.

    Raadin mielestä Luonnonkala-säilyke osuu moneen trendiin. Se on ilmastoystävällistä, laadukasta ja maukasta lähiruokaa, joka helpottaa arjen kokkausta. Sillä voidaan korvata tonnikalaa ja samalla edistää muuten vajaahyödynnettyjen järvikalojen käyttöä.

    Raati kiittää Pielisen Kalaa rohkeasta tuotekehityksestä ja tuotannon laajentamisesta. Yritys on myös rakentanut raaka-aineen hankintaketjun ja saanut kuntoon tuotteen valtakunnallisen jakelun. Raadin mukaan Luonnonkala-säilykkeelle on ollut selvästi kysyntää, ja se on saanut runsaasti positiivista medianäkyvyyttä heti lanseerauksesta lähtien. Yritys työllistää alueellisesti, ja omistajien rakkaus kalastukseen näkyy helppokäyttöisinä ja maukkaina tuotteina.

    Yleisöäänestyksessä olivat mukana Pielisen Kalan lisäksi Kokit ja Farmarit -elämysillallinen, Laidun Hereford, Silmusalaatti ja Suomen Artesaaniruoka ry.