Herkkävatsaisille ilouutinen: Fazer kehitti vehnäleivän, joka ei turvota mahaa ja pieretä
Fazerin patentoima entsyymi vähentää huonosti imeytyvien hiilihydraattien määrää leivässä, mutta ei heikennä makua tai rakennetta.
Fazerin keksintö on muuttunut kaupassa myytäväksi leiväksi, joka sopii esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivälle. Kuva: FazerOsalle ihmisistä leipä tai pulla saa vatsan turpoamaan ja kivistelemään. Ilmavaivojen välttämiseksi he välttelevät leipää ja gluteenia.
Fazerin mukaan vatsaoireita aiheuttaa ennemmin viljan fruktaani kuin gluteeni. Fruktaania on esimerkiksi rukiissa ja vehnässä. Se on niin sanottu FODMAP-hiilihydraatti, joka imeytyy huonosti.
Moni herkkävatsainen noudattaakin FODMAP-ruokavaliota, jossa vältetään näiden hiilihydraattien saantia.
”Leipä on suurimpia FODMAP-hiilihydraattien lähteitä Suomessa. Lähdimme Fazerilla ratkaisemaan tätä haastetta, jotta herkkävatsaistenkaan ei tarvitsisi luopua leivästä, jossa on paljon terveydelle hyödyllisiä ainesosia”, kertoo Fazer Leipomoiden tuotekehitys- ja innovaatiojohtaja Juhani Sibakov.
Fazer kehitti ja patentoi LOFO-paranteen eli entsyymipohjaisen keksinnön, joka pilkkoo leivontaprosessin aikana vehnän ja rukiin sisältämän fruktaanin ja vähentää näin FODMAP-yhdisteiden määrää leivässä. Entsyymi ei kuitenkaan vaikuta leivän makuun tai rakenteeseen.
Fazerin mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen entsyymipohjainen keksintö, jolla voidaan valmistaa vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä tuotteita.
Jo aiemmin Fazer on tuonut markkinoille FODMAP-ruisleivät ja nyt vuorossa ovat vehnäleivät.
Sibakov on iloinen, että pitkäjänteinen kehitystyö on saatu kaupallistetuksi. "Uskon, että tuote vastaa monien FODMAP-ruokavaliota noudattavien toiveeseen päästä nauttimaan leivästä", sanoo Sibakov.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
