
Saimaa pyrkii ruokamatkailun ykköskohteeksi – ”Meillä on paljon kätkettyjä aarteita, mutta niistä tietävät vain paikalliset”
Saimaan alue hakee European Region of Gastronomy -titteliä vuodelle 2024. Suurin haaste on tehdä alueesta matkailijalle saavutettava, sillä etäisyydet ovat pitkiä ja kulkemiseen tarvitsee autoa.
”Saatamme suositella ystävälle italialaista viiniä, mutta miksi emme tekisi samaa paikallisesta ruuasta ja juomasta”, Sari Kaasinen ihmettelee. Kuva: Sanne KatainenSaimaan alue on hakenut eurooppalaiseksi gastronomian ja ruokamatkailun pääkaupungiksi vuodeksi 2024. Alue kostuu Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnista.
”Olemme yhdessä nähneet, että yksittäinen kaupunki tai maakunta ei välttämättä pysty ponnistamaan maailmalle. Siksi olemme lähteneet tähän isolla joukolla”, hankejohtaja Sari Kaasinen kertoo.
Lopullinen päätös statuksesta tulee lokakuun alussa.
Kansainvälinen raati on vieraillut alueella kesäkuussa ja suositellut sitä statuksen saajaksi. Seula on Kaasisen mukaan tiukka.
”Kuivuuden kurittamasta Euroopasta vierailleelle raadille sateinen Saimaa oli miellyttävä kokemus”, Kaasinen sanoo.
Hänen mukaansa statuksella tehdään tunnetuksi alueen ruokakulttuuria ja tavoitellaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ylpeyttä omasta alueesta ja sen ominaispiirteistä.
”Saatamme suositella ystävälle italialaista viiniä, mutta miksi emme tekisi samaa paikallisesta ruuasta ja juomasta”, Kaasinen ihmettelee.
Saimaan alueella riittää kuitenkin vielä paljon tehtävää matkalla ruokamatkailun ykköskohteeksi.
”Kaikista suurin haasteemme on pitkät etäisyydet ja siten saavutettavuus matkailijalle. Kulkemiseen tarvitsee täällä autoa”, Kaasinen myöntää.
Kaasisen mukaan tuotteita ja palveluita täytyy vielä kehittää ja niiden laatua parantaa, mutta potentiaali on tunnistettu.
”Meillä on paljon kätkettyjä aarteita, esimerkiksi korkeatasoisia ravintoloita ja majapaikkoja, mutta niistä tietävät vain paikalliset.”
Saimaan alueella on paljon kätkettyjä aarteita, toteaa Sari Kaasinen. Kuva Savonlinnan hotelli Punkaharjusta. Kuva: Johannes WiehnMatkailijaluvut pienenivät kuluneena kesänä. Kaasinen arvelee sen johtuvan ihmisten innosta matkustaa ulkomaille koronavuosien jälkeen.
Alueella tavoitellaan vähintään kuuden miljoonan euron hankekokonaisuutta statukseen liittyvää kehittämistyötä varten. Kaasisen mukaan hankkeiden avulla kehitetään ja tuodaan esiin paikallisia yrityksiä ja tuotantoa.
”Suunnitelmissa on esimerkiksi luoda matkailureittejä, joissa voi kokea aidon saimaalaisuuden vierailemalla ravintoloissa, majataloissa ja maatiloilla.”
”Vaikka jotkut suhtautuvat epäillen tämänkaltaisiin hankkeisiin, me uskomme näillä olevan kauaskantoisia seurauksia”, Kaasinen sanoo.
Etelä-Karjalassa keskiössä ovat kestävyys ja innovaatiot.
”Meillä on Etelä-Karjalan alueella oma pienempi hanke, jolla pyritään vahvistamaan alueen edellytyksiä statuksen saamiselle. Hankkeen budjetti on puoli miljoonaa euroa”, sanoo GoSaimaan johtaja Katja Vehviläinen.
Vehviläisen mukaan hankkeen varoilla vahvistetaan yrittäjien osaamista ja digitaalisten työkalujen käyttöönottoa.
”Statuksen avulla voisimme saada positiivista näkyvyyttä puhtaana, monipuolisena ja luonnonläheisenä matkailukohteena”, Vehviläinen toteaa.
Tarkoitus on hänen mukaansa lisätä alkutuotannon arvostusta ja lähiruuan merkitystä.
”Olemme Saimaan alueella ponnistelleet tämän eteen. Uskon vaikutuksien olevan merkittäviä”, Vehviläinen summaa.
Mikä?
European Region of Gastronomy eli ERG on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään alueelle, jossa on uniikkia, luovaa ja innovoivaa ruokakulttuuria.
Tunnustuksen saamiseksi on useita kriteereitä. Muun muassa alueen hallintoa, rahoitusta, kansainvälistä yhteistyötä ja koulutusta arvioidaan.
Status on myönnetty vuodesta 2016 lähtien eurooppalaisille alueille. European Region of Gastronomy -tunnustuksen sai ensimmäisenä Suomessa Kuopio 2020–2021.
Saimaan alueella kehityshankkeita rahoittavat maakuntaliitot ja kaupungit. Myös alueen kauppakamarit, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu sekä Lake Saimaa ry rahoittavat toimintaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






