Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Värikkäät ja herkulliset piknikeväät kruunaavat ulkona vietettävän kesäpäivän

    Kansainvälistä piknikpäivää vietetään ensi sunnuntaina. Teemaan voi osallistua vaikka tekemällä piknikretken omalle pihalle ja pakkaamalla mukaan simppelit eväsherkut.
    Värikkäät piknikeväät valmistuvat nopeasti.
    Värikkäät piknikeväät valmistuvat nopeasti.  Kuva: Sanne Katainen

    Kesällä on kiva syödä ulkona. Piknikretkelle perheen tai lasten kanssa pääsee helpoimmin, kun levittää viltin pihalle.

    Jos joukossa on huonojalkaisia, niin he voivat ruokailla ulkopöydän ääressä ja muut voivat retkeillä viltillä istuen. Kun suuntaa retkelle omalle pihalle, ei ruokiakaan tarvitse kantaa kauas keittiöstä.

    Kolmioiksi kääräistyt wrapit kätkevät sisäänsä maustettua jauhelihaa ja juustoraastetta. Wrapkolmiot voi kääriä jääkaappiin valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä, ja käyttää pannun tai parilan kautta vasta juuri ennen eväsretkeä.

    Antipastovartaat ajavat retkieväänä mozzarellasalaatin virkaa. Varrastikuista syöminen on helppoa ja siistiä. Kun valmiiksi pujotetut vartaat pakkaa eväsrasiaan, on niille helppo pirskotella öljyä ja balsamicokastiketta jo kotona.

    Monille hedelmille sopii hyvin lämmittäminen tai grillaus. Esimerkiksi ananaksen, persikoiden tai nektariinien sekä viinirypäleiden aromit aukeavat ja pääsevät oikeuksiinsa, kun niitä hiukan lämmittää. Lämmitykseen sopii niin perinteinen grillaus kuin paahtaminenkin, joko pannulla tai uunissa grillivastuksen alla.

    Kylmäuutettu kahvi on mainio lämpimän tai helteisen kesäpäivän viilentävä ja virkistävä juoma. Siinä kahvi uutetaan jääkaapissa yön yli, ja ennen nauttimista sekaan lorautetaan maitoa. Jääpalat kruunaavat kylmän kahvinautinnon.

    Retkijuomana kylmäuutettu kahvi on mainio, sillä se on helppo pakata mukaan. Pakkaa jäät eri astiaan kylmäkallejen kanssa, ja lisää ne juomaan vasta ennen nauttimista. Näin jäät eivät sulaessaan laimenna kahvia.

    Kolmion muotoiset eväswrapit kätkevät sisäänsä jauhelihaa ja juustoa.
    Kolmion muotoiset eväswrapit kätkevät sisäänsä jauhelihaa ja juustoa. Kuva: Sanne Katainen

    Eväswrapit

    6 annosta

    • Ainekset
    • 8 tortillalettua
    • 1 sipuli
    • 300 g jauhelihaa
    • 2 rkl tacomaustetta
    • 1 tlk (230 g) salsakastiketta
    • 1 ps (200 g) maissia (pakaste)
    • 1 dl juustoraastetta

    Valmistusohje

    Kuori ja hienonna sipuli. Paahda jauhelihaa pannulla ja lisää loppuvaiheessa sipulit sekä tacomauste. Kuumenna sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää salsakastike ja maissit. Kuumenna kiehuvaksi ja siirrä pois levyltä.

    Leikkaa tortillat keskeltä kahteen osaan. Taita pyöreä reuna muutama sentti sisäänpäin. Jaa tortillakaistaleen toiseen päähän ensin juustoraastetta, sen päälle jauhelihaseosta sekä päälle vielä juustoraastetta. Taita suikale kolmioksi täytepäästä alkaen ja jatka kolmion taittelua tortillasuikaleen loppuun asti. Voit pujottaa suikaleen loppupään taitteen alle.

    Kuumenna wrap-kolmioita parilalla tai pannulla, kunnes täyte lämpenee ja pinnat ovat saaneet sopivasti väriä.

    Eväswrapit maistuvat sellaisenaan tai voit tarjota niiden kanssa chilikastikkeella maustettua kermaviiliä.

    Varrastikkuihin pujotetut mozzarellapallot ja kasvikset ajavat retkellä salaatin virkaa.
    Varrastikkuihin pujotetut mozzarellapallot ja kasvikset ajavat retkellä salaatin virkaa. Kuva: Sanne Katainen

    Antipastovartaat

    6 annosta

    • Ainekset
    • 1 ps (210 g) minimozzarellapalloja (esim. Granarolo)
    • ½ prk (à 285 g) artisokansydämiä
    • noin 20 kalamataoliivia (kivettömiä)
    • 200 g kirsikkatomaatteja
    • 15 basilikanlehteä
    • 1 rkl oliiviöljyä
    • 1 rkl balsamicokastiketta

    Valmistusohje

    Valuta mozzarellat, artisokansydämet ja oliivit. Leikkaa artisokansydämiä tarvittaessa pienemmiksi. Huuhtele tomaatit.

    Pujottele mozzarellapalloja, artisokkia, oliiveja, tomaatteja ja basilikanlehtiä varrastikkuihin. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja balsamicokastiketta ennen tarjoamista.

    Vinkki: Valmiiksi pujotellut antipastovartaat on helppo pakata retkelle mukaan. Pirskottele niiden päälle öljyä ja balsamicokastiketta vasta, kun ne ovat eväsrasiassa.

    Monien hedelmien aromit aukeavat, kun niitä hiukan grillaa tai lämmittää. Sekoita mansikat salaattiin lämmittämättöminä.
    Monien hedelmien aromit aukeavat, kun niitä hiukan grillaa tai lämmittää. Sekoita mansikat salaattiin lämmittämättöminä. Kuva: Sanne Katainen

    Grillattu hedelmäsalaatti

    6 annosta

    • Ainekset
    • ½ ananas
    • 4 persikkaa tai nektariinia
    • 200 g viinirypäleitä
    • 2 dl mantelirouhetta
    • 1 rkl vaniljasokeria
    • 200 g mansikoita
    • mintunlehtiä

    Valmistusohje

    Leikkaa ananaksesta kuori ja kova sisäosa pois. Paloittele hedelmäliha. Puolita persikat tai nektariinit. Poista siemenet ja leikkaa puolikkaat kahteen osaan.

    Grillaa hedelmäpaloja ja viinirypäleitä, kunnes ne lämpiävät ja saavat hiukan väriä. Voit kuumentaa hedelmät myös pannulla tai uunissa grillivastuksen alla. Tarkkaile, että hedelmät eivät pala.

    Mittaa mantelirouhe ja vaniljasokeri pannulle. Kuumenna sekoitellen, kunnes rouhe saa hiukan väriä ja sokeri lämpenee ja tarttuu manteleihin. Nosta pois liedeltä.

    Sekoita grillatut hedelmät keskenään. Lisää paloitellut mansikat. Ripottele päälle manteli-sokeriseosta sekä mintunlehtiä.

    Vinkki! Tuoreen ananaksen sijaan voit käyttää myös säilykeananasrenkaita.

    Kylmä kahvi ei ainoastaan kaunista, vaan myös virkistää. Valmiiksi uutettu kahvi säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Sekoita joukkoon maito ja jäät vasta ennen nauttimista.
    Kylmä kahvi ei ainoastaan kaunista, vaan myös virkistää. Valmiiksi uutettu kahvi säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Sekoita joukkoon maito ja jäät vasta ennen nauttimista. Kuva: Sanne Katainen

    Kylmäuutettu kahvi eli cold brew -kahvi

    6 annosta

    • Ainekset
    • 1 l vettä
    • 2 dl (100 g) tummapaahtoista kahvia
    • jäitä

    Valmistusohje

    Mittaa kahvi kannuun tai kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

    Suodata kahvi joko tiheällä siivilällä tai kostutetun harson läpi. Säilytä kahvijuoma jääkaapissa kannella peitettynä.

    Ennen tarjoamista mittaa jäillä täytettyyn lasiin saman verran kylmäuutettua kahvia ja maitoa. Tarjoa heti.

    Vinkki! Retkelle lähtiessäsi sekoita kahvi ja maito jo kotona, mutta lisää jäät vasta retkipaikalla. Näin sulavat jäät eivät laimenna juomaa ennen aikojaan.

    Vinkki! Pienemmän määrän voi valmistaa myös pressopannussa.