Raportti kannustaa: Ruokaketjun kustannukset esiin
Esimerkiksi keskimääräiset tuottajahinnat kannattaisi raportin mukaan kertoa kuluttajille.
Raportin mukaan elintarvikekaupan keskittyminen ja ostovoiman väärinkäyttö aiheuttavat ihmisoikeusloukkauksia kehittyvien maiden alkutuotannossa. Kuva: Jaana KankaanpääReilu kauppa ry:n tilaama raportti kannustaa vähittäiskauppaa antamaan kuluttajille läpinäkyvää hintatietoa kokonaiskustannusten jakautumisesta ruokaketjussa.
Sen mukaan kuluttajille tulisi kertoa enemmän esimerkiksi keskimääräisistä tuottajahinnoista ja työntekijöiden palkoista ruokaketjun alkupäässä.
Raportin mukaan elintarvikekaupan keskittyminen ja ostovoiman väärinkäyttö aiheuttavat ihmisoikeusloukkauksia kehittyvien maiden alkutuotannossa.
”Kenellä on valta? Maatalouden toimitusketjujen epätasapainon poistaminen” -raportti tarkastelee maatalouden toimitusketjujen globaalia epätasapainoa.
Raportin mukaan ostovoiman maailmanlaajuisen kasautumisen yksi seuraus on hintapaineen kasvu niin suureksi, ettei ketjun alkupäässä pystytä maksamaan kohtuullista tai edes lakisääteistä palkkaa tai turvaamaan työelämän perusoikeuksia.
Suurista yrityksistä elintarvikeketjun alkupäähän siirtyvät epäreilut ostokäytännöt ovat merkittävä syy myös esimerkiksi lapsityövoiman hyväksikäytölle kehittyvissä maissa.
Myös kotimainen päivittäistavarakauppa on hyvin keskittynyttä, mutta Reilu kauppa ry muistuttaa, että yksittäisen yrityksen vastuullisuutta ei määrittele sen koko, vaan teot. Vaikka suuretkin suomalaiset yritykset ovat maailmalla yleensä suhteellisen pieniä ostajia, Reilu kauppa ry:n mukaan myös niiden ostokäytännöillä on suora ja merkittävä vaikutus kehitysmaiden viljelijöiden ja työntekijöiden toimeentuloon ja hyvinvointiin.
"Kokemuksemme mukaan teollisuus valmistaisi nykyistä enemmän tuotteita Reilun kaupan raaka-aineista, jos ne saataisiin kauppojen hyllyihin. Vaikuttaa siltä, että tuotteen hintaa pyritään painamaan välillä niin alas, ettei viljelijöiden hyvinvoinnin huomioivia Reilun kaupan vaihtoehtoja voi enää tarjota siihen hintaan", Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen sanoo yhdistyksen tiedotteessa.
Sivosen mukaan myös kaupparyhmien sisäänheittotuotteiksi tulisi ottaa nykyistä enemmän vastuullisuussertifioituja vaihtoehtoja, esimerkiksi Reilun kaupan tuotteita. Hän muistuttaa, että jos normaalia alemmalla katteella asiakkaiden houkuttelemiseksi myytävät sisäänheittotuotteet ovat sertifioimattomia, hintaero sertifioituihin tuotteisiin kasvaa ja tämä ohjaa kulutusta vähemmän vastuulliseksi.
Elintarvikekaupan keskittyminen ketjun eri portaissa on maailmanlaajuinen ilmiö, jonka aiheuttaman paineen alla suomalainenkin elintarvikeketju toimii.
"Kotimaiset kauppaketjut ovat monessa mielessä vastuullisuuden edelläkävijöitä. Ne kehittävät jatkuvasti sekä itselleen että toimittajilleen vaatimuksia ja toimintamalleja, joilla pyritään huomioimaan esimerkiksi työolot, syrjintä, työajat ja työntekijöiden järjestäytymisoikeus koko toimitusketjussa. Toimitusketjun vastuullisuutta varmistavilla järjestelmillä näyttäisi olevan kuitenkin toistaiseksi vähäinen vaikutus siihen, että tuotteesta maksettava hinta kattaa kestävän ja vastuullisen tuotannon kustannukset", Sivonen sanoo tiedotteessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
