Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Säilytätkö kahviasi väärin?: "Jo lyhyessä ajassa maku muuttuu"

    Pauligin kahviasiantuntijat kertovat, miksi kahvi kitkeröityy, kun sitä seisottaa keittimessä.
    Parasta kahvia saadaan jauhamalla pavut juuri ennen kahvin keittoa.
    Parasta kahvia saadaan jauhamalla pavut juuri ennen kahvin keittoa. Kuva: Rami Hanafi

    Kahvin uudelleenlämmitys voi päätyä juojan irvistelyyn, mutta miksi? Entä kuinka usein kahvikaupoilla pitäisi käydä? Kysymyksiin vastasivat Pauligin kouluttaja Jori Korhonen ja kehityspäällikkö Karla Koullias.

    Kuinka kauan avattu kahvipaketti säilyy huoneenlämmössä? Entä jääkaapissa? Mitä avatun kahvipaketin kahville tapahtuu?

    "On vaikeaa sanoa tarkasti, miten kauan kahvi säilyy huoneenlämmössä, koska niin moni asia vaikuttaa siihen. Kahvi ei sinänsä pilaannu säilytyksen aikana vaan sen maku muuttuu aromiaineiden haihtuessa ja muuttuessa.

    Happi on kahvin vihollinen numero yksi. Aromiaineet hapettuvat ja myös kahvin rasva hapettuu eli härskiintyy. Jo lyhyessäkin ajassa hapelle altistuneena kahvin maku muuttuu.

    Alhainen lämpötila hidastaa näitä muutoksia ja sen vuoksi kahvia suositellaan säilytettäväksi viileässä. Jääkaapissakin voi kahvia säilyttää, kun pitää huolen, että avattu paketti on tiiviisti suljetussa säilytysrasiassa. Tiivis suljenta on tärkeää, ettei kahvi imaise vieraita makuja eikä kosteutta.

    Myös auringonvalo edistää vanhenemisreaktioita, siksi kahvi on hyvä säilyttää alkuperäisessä pakkauksessaan hyvin suljettuna tai lisäksi vielä säilytysrasiassa. Näin säilytettynä kahvin maku pysyy hyvänä noin viikon huonelämpötilassa ja pari viikkoa kylmässä.

    Kahvi on tuoretuote ja sitä olisi hyvä ostaa kulutuksen mukaan esimerkiksi kerran viikossa ja mielellään papuina."

    Mitä kahville tarkkaan ottaen tapahtuu, kun sitä seisotetaan pannussa? Onko merkitystä, onko keitin päällä vai ei?

    "Kun kahvi seisoo pannussa lämpölevyllä pitkään, siitä haihtuu veden lisäksi myös paljon aromiaineita. Karvas kofeiini tai hapot eivät kuitenkaan haihdu, joten lopuksi kahvi maistuu happamankarvaalle eli kitkerälle.

    Myös pannukahvi kitkeröityy seisoessaan pannussa. Tämä taas johtuu samasta syystä kuin edellinenkin. Lisäksi kahvi jatkaa uuttumista eli kahvijauhe luovuttaa koko ajan lisää aineosia ja aromeja kahviin. Mitä pidempään kahvia uutetaan, sitä kitkerämpää saadaan.

    Kun kahvi pääsee jäähtymään ja sitä lämmitetään uudestaan, tapahtuu sama asia: lämmitettäessä haihtuu aromiaineita ja vettä kahvista."

    Ennen vanhaan kahviin lisättiin joskus suolaa. Miten tämä vaikuttaa kahvin makuun?

    "Hyvin tehty kahvi ei kaipaa mausteita. Tämä taitaa olla makuasia ja osa saattaa tosiaan käyttää sokerin sijasta hyppysellistä suolaa kahvissaan."