Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Silja Line juhlistaa satavuotiasta Suomea ulkomaisella ruualla: Suomi 100 -buffetissa kotimaista vain puolet

    Henkilökunta halusi ruotsalaisen perinneherkun juhlistamaan Suomea.
    Silja Line juhlistaa 100-vuotiasta Suomea uudella buffetilla, joka on tarjolla syksyyn asti.
    Silja Line juhlistaa 100-vuotiasta Suomea uudella buffetilla, joka on tarjolla syksyyn asti. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Silja Linen ravintolatoimenjohtaja Matti Jämsén ja yhtiön keittiöpäälliköt ovat valinneet ruotsinlaivojen kesäbuffetiin 100 tuotetta laivamatkustajien omien ehdotusten joukosta.

    Makumieltymykset selvitettiin viime syksynä tehdyllä kyselyllä, johon vastasi runsaat 600 yhtiön kanta-asiakasta.

    "Mielestäni buffetpöydän ruoan tulee olla näyttävää ja herättää paljon positiivisia ajatuksia. Ruuassa tulisi näkyä kotimaisuus ja Suomen ruokakulttuuri. Olisi erityisen hienoa, jos kokki olisi leikkaamassa lihan asiakkaalle," oli erään asiakkaan vastaus.

    Jämsénin mielestä tämä kiteyttää hyvin buffet-pöydän ytimen.

    Kotimaisuus oli monelle vastaajalle tärkeää.

    Jämsenin mukaan laivojen ravintoloissa käytetään suomalaisia tuotteita "mahdollisuuksien mukaan". Suomi 100 -buffetvalikoimassa nämä mahdollisuudet nähtiin virolaisyhtiössä 50 prosentin suuruisiksi.

    Puolet Suomen satavuotisjuhlaruuasta on siis tuontitavaraa.

    Taannoisessa haastattelussa (MT 17.2.) Jämsén kertoi yhtiön käyttävän muun muassa ruotsalaisia maitotuotteita ja virolaisia viljatuotteita. Lihan yleisin alkuperä on Etelä-Amerikassa, kalat ja äyriäiset puolestaan tulevat Ruotsista.

    Tuontia on osa noutopöytään valituista ruokalajeistakin.

    Matkustajien lisäksi myös yhtiön henkilökunta sai nimittäin esittää omat toiveensa pöydän annista, ja heidän toiveestaan tarjolla on katkarapuskagenia. Se on ruotsalainen perinneruoka.

    Listalta tiputettiin sen sijaan yksi suomalainen perinneruoka, tilliliha eli vasikanviillokki. Jämsen perustelee päätöstä sillä, että se jakaa ihmisten mielipiteitä: osa rakastaa ja osa vihaa sitä.

    Tilliliha oli yksi ruokalajeista, jotka nousivat esille kanta-asiakkaille tehdyssä kyselyssä.

    Listalle sen sijaan pääsivät silakkapihvit, lihamureke ja loimulohi korvasienimuhennoksella.

    "Sesonkituotteita, kuten omenapiirakkaa, riisipuuroa tai mämmiä, toivottiin myös paljon, mutta päätimme toteuttaa näitä tuotteita myöhemmin sesongin mukaan."

    Myöskään riistaruokia listalta ei löydy, vaikka niitäkin toivottiin. Jämsén perustelee niiden hylkäämistä saatavuudella.

    Korjattu klo 12.48: Muutettu sana kotimainen suomalaiseksi, koska Silja Linen omistaa virolainen Tallink.