4H:n Ruokakouluissa lapset pääsevät näkemään kuinka ruoka kulkee maatilalta pöytään
4H-liiton Ruokakoulu on lasten ruokakasvatukseen keskittyvä toiminnallinen päiväleiri, jossa lapset pääsevät tutustumaan ruokaan. Leirillä ohjelmaan kuuluu lasten itsevalmistamat ateriat ja muun muassa maatilavierailu. Ruokakouluja järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea.4H-järjestö järjestää kesällä 8–12-vuotiaille lapsille Ruokakoulun, jossa lapset pääsevät tutustumaan ruokaan.
Ruokakoulussa lapset oppivat valmistamaan lähellä tuotetuista raaka-aineista monipuolista ruokaa.
Leiriin kuuluu myös maatilavierailu, jossa lapset pääsevät tutustumaan ruuan alkuperään ja siihen, kuinka ruoka kulkee maatilalta pöytään saakka.
Suomen 4H-liiton kasvatuspäällikkö luonnehtii ruokakoulua tärkeäksi.
”Ruokakoulu on yhdessä tekemisen ja lähiruuan iloa. Käytännönläheisyys näkyy kaikessa tekemisessä: lapset valmistavat aamupalat, lounaat ja välipalat itse. Ruokakouluissa lapset oppivat hyödyllisiä arjen taitoja. Leiriviikko lisää ymmärrystä lähellä tuotetusta ruoasta ja monipuolisen ruoan merkityksestä”, Suomen 4H-liiton kasvatuspäällikkö Miitta Riekki kertoo tiedotteessa.
Leiriläiset pääsevät kokkaamaan läheisilleen perhepäivällisen, mikä on herättänyt liiton mukaan lapsissa innostusta.
”Leiriviikon aikana läheiset ja perheenjäsenet kutsutaan yhteisen päivällispöydän ääreen. Ruuan valmistuksessa hyödynnetään paikallisia raaka-aineita ja nautitaan leiriviikon annista yhdessä”, Riekki kertoo.
Leireillä työskentelee myös ohjaajina työelämätaitoja kartuttavia nuoria. Yksi heistä on 15-vuotias Tilda Sivula, jonka tehtäviin kuuluu vastuuta, ryhmänhallintaa ja suunnitelmallisuutta.
”Tehtäviini kuuluu seurata ja ohjata lapsia sekä viedä pihalle ja leikittää heitä. Apuohjaajana pääsen seuraamaan pienryhmän toimintaa ja saan vastuuta.”
Sivula on työskennellyt 4H:lla aikaisemminkin.
”Olen työskennellyt 4H:lla muun muassa erilaisissa keikkatöissä. Olen kokenut 4H:lla työskentelyn mukavaksi ja helpoksi. Kiva kun saa töitä ja pientä lisätuloa”, Sivula kertoo.
Järjestön mukaan leirejä järjestetään eri puolilla Suomea ja ne on suunnattu 8–12-vuotiaille lapsille. Ruokakoulut järjestetään yhteistyössä Finlands svenska 4H:n, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja SLC:n (Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund) kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



