
Tämän paikallisempaa viskiä saa hakea – helsinkiläistislaamon ohrakin tulee Helsingistä
Ohran lisäksi myös viskitynnyrit ovat paikallisia, sillä ne on tehty helsinkiläistammesta.
Viikin pellolta on suora näkymä Sörnäisten tukkutorille ja siellä sijaitsevalle tislaamolle. Viljasato puitiin syyskuun alussa. Kuva: Helsinki Distilling Company/Samuel SorainenHelsingin Tislaamo eli Helsinki Distilling Company tuottaa tiettävästi maailman hyperlokaaleinta pääkaupungissa tuotettua viskiä, sillä tislaamo alkaa valmistaa myös viskin pääraaka-ainetta eli viskitislettä Helsingissä kasvaneesta ohrasta.
Tislaamo on hankkinut viljan Helsingin yliopiston Viikin tutkimustilalta, missä mallasohraa viljeltiin tänä vuonna parinkymmenen hehtaarin alalla.
Tislaamon perustaja tislaamomestari Mikko Mykkänen ylistää Helsinkiä ainutlaatuiseksi pääkaupungiksi, jolla on edelleen viljelykäytössä olevia peltoja urbaanin sykkeen, maailmanluokan saariston ja upeiden metsien lisäksi.
”Pellolta on suora näkymä Sörnäisten tukkutorille ja tislaamollemme, joten pystymme varmuudella jäljittämään raaka-aineen matkan läpi toimitusketjun”, Mykkänen toteaa tiedotteessa.
Vieläkin paikallisemmaksi eli hyperlokaaliksi viskin tekee se, että Helsinkin Tislaamo kypsyttää viskiä ensimmäistä kertaa helsinkiläisestä tammesta valmistetuissa tynnyreissä.
Yliteknikko Karri Kauppinen (oik.) lupaa Mikko Mykkäselle (vas.) ja Kai Kilpiselle varata ensimmäistä koe-erää suuremman määrän mallasohraa Helsingin Tislaamolle ensi vuonna. Kuva: Helsinki Distilling Company/Samuel SorainenHelsingin Yliopiston Viikin tutkimustilalla on 155 hehtaaria viljelysmaata, josta puolet on säilörehu- ja laidunnurmena tilan 70 lehmälle. Loppuosalla viljellään viljaa ja valkuaiskasveja ja tehdään viljelykokeita.
Viikin tutkimustilan johtaja Tapani Jokiniemi toteaa tiedotteessa, että Helsinkin on eteläisen sijaintinsa vuoksi viljalle suotuisa kasvuympäristö.
”Viikin tutkimustila on paitsi Suomen urbaanein maatila, myös yhteiskunnallisesti tärkeä. Meillä tutkitaan, miten maatalous voi ruokkia maailman kasvavan väestön mahdollisimman kestävällä tavalla.”
Tutkimustilan yliteknikko Karri Kauppinen luonnehtii syksyn ohrasatoa tavanomaiseksi. Hänen mukaansa aikainen talvi ennakoi ensi vuoden sadosta hyvää.
”Tislaamon käyttöön varataan ensimmäistä koe-erää huomattavasti suurempi erä mallasohraa ensi vuonna”, Kauppinen lupaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






