SEL: Kuluttajan oltava tarkkana leipähyllyllä
Suomen elintarviketyöläistenliitto (SEL) kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana, jotta ostoskoriin ei vahingossa tule ”pestyä” tuontileipää. Useat leipomotuotteiden nimet johtavat liiton mielestä kuluttajaa harhaan.
Leipä, tumma leipä, kuitu. Helsingin Tukkutorilla Agroksenmäen Holvikellarissa järjestettiin elintarviketuottajien tilaisuus. Paikalla oli noin neljäkymmentä elintarviketuottajaa esittelemässä tuotteitaan. Tilaisuuden järjestivät Ruokatieto, Laurea, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Pohjois-Karjalan aikuisopisto. Kuva: Jaana KankaanpääSEL kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana, sillä leipomotuotteita ”pestään” kotimaiseksi eli niitä myydään kotimaisen mielikuvalla. Esimerkiksi Vaasan Isoäidin pitkot ja Saarioisten täytetyt Eväs-leivät ovat tuontituotteita Baltiasta, SEL sanoo tiedotteessaan.
SEL huomauttaa myös, että kaupoissa paistetut leipomotuotteet eivät välttämättä ole kotimaisia.
”Kuluttajan kannattaa aina tarkistaa, onko leipä tai leivonnaiset leivottu itse jauhoista paikan päällä kaupassa. Jos kyseessä on pelkkä paistopiste, jossa ei itse leivota, kannattaa kysyä, missä maassa raakapakasteet on valmistettu. Ne ovat nykyisin liian usein ulkomaista alkuperää”, SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.
Leipuriliitto arvioi torstaina, että tuonnin osuus leipomotuotteiden markkinoista on tällä hetkellä jo jopa 20 prosenttia.
”Ostamalla kotimaisia leipomotuotteita, varmistamme, että meillä on jatkossakin tuoretta leipää kaupoissa ja leipomoalan työpaikkoja ympäri Suomea”, Kuntonen toteaa.
SEL kerää nimiä vetoomukseen, jolla suomalaisia yrityksiä vaaditaan luopumaan elintarvikkeiden kotimaiseksi pesusta. Vetoomus löytyy osoitteesta www.kotimaistaruokaa.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
