Hellan kulmalla: Täydellinen pakkaus ja tuote – silti myyntiaika vain 28 vuorokautta
Kananmuna paranee vanhetessaan: Vanhoina keitetyistä kuori lähtee helpommin kuin tuoreista. Vanhat myös vaahtoutuvat paremmin.
EU-määräyksen mukaan kananmunan parasta ennen -päiväys on 28 vuorokauden päästä muninnasta. Kuva: Jaana KankaanpääMinulla on periaate, että tiettyjä ruuan raaka-aineita pitää aina olla kotona varmuuden vuoksi. Kananmunat ovat yksi sellainen.
Joskus – itse asiassa aika usein – käy kuitenkin niin, että munien parasta ennen -päiväys on mennyt, kun niille tulee käyttöä.
Kerran oli taas tilanne, että leipomisinto iski ja kaapissa oli munia, joiden päiväys oli kaksi kuukautta takanapäin. Päätin kuitenkin kokeilla. Rikoin yhden munan, tutkin rakennetta ja nuuhkin. Vaikutti kunnolliselta. Kolme seuraavaa munaa osoittautuivat yhtä hyviksi.
Leivoin kakun ja erinomainen siitä tuli.
Olen monta kertaa ihmetellyt, miksi kananmunien myyntiaika on EU:ssa säädetty 28 päiväksi muninnasta.
Munahan on täydellinen tuote ja pakkaus, mitä säilyvyyteen ja varastoinnin helppouteen tulee.
Kananmuna on munintahetkellä valmis pakkaus. Munaa suojaa vahamainen kerros kuoren päällä. Kuoressa on huokosia, joiden kautta ilmaa pääsee sisään ja kosteutta ulos.
Kananmuna ei myöskään ole kovin tarkka sen suhteen, missä sitä säilytetään.
Munia voi pitää huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Paras paikka on 12–14-asteinen viileäkaappi. Olennaisinta taitaa olla, että lämpötila ei vaihtele ja kennoa ei siirrellä. Useimmissa kodeissa nämä ehdot varmaan täyttyvät.
Mietin, kuinka moni heittää parasta ennen -päiväyksen ohittaneet munat pois tutkimatta, ovatko ne kelvollisia vai eivät. Arvaan, että aika moni. Ruokahävikkiä syntyy ihan turhaan.
Vanhojen munien heittäminen roskiin on huono juttu senkin takia, että monet munan ominaisuudet paranevat iän mukana. Vanhoista keitetyistä munista kuori lähtee kokemukseni mukaan helpommin kuin tuoreista. Vanhat myös vaahtoutuvat paremmin.
Kirjoittaja on MT:n toimitussihteeri.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

