
Juhlista ystävänpäivää vaikkapa vohveleilla ja leivoksilla ‒ ota nämä herkkureseptit talteen
Yhdessä vietetty aamuhetki ihanien herkkujen parissa on yksi tapa osoittaa rakkautta ja kiitollisuutta. Ystävänpäivä sopii täydellisesti tällaiseen hemmotteluun.Suomessa ystävänpäivällä eli Valentinen päivällä on melko lyhyet perinteet. Sitä alettiin meillä viettää vasta 1980-luvun lopulla. Vaikutteita saatiin varmuudella Englannista ja Yhdysvalloista, joissa 14.2. on merkittävä juhlapäivä.
Ystävänpäivänä ilmassa leijuu sydämenkuvia, ja rakkautta tai ystävyyttä hehkuttavat kortit ja viestit liitelevät ristiin rastiin.
Valentinen päivä on maailmalla nimenomaan rakastavaisten juhlapäivä. Alun perin se on ollut päivä, jolloin saattoi lähettää rakkaudentunnustuksen salaisenkin ihailun kohteelle, jopa nimettömänä.
Meillä päivä pyhitetään enemmänkin ystävyydelle kuin romanttiselle rakkaudelle. Suomessa ystävänpäiväkortteja ja -lahjoja on tapana antaa niin puolisolle, hyvälle ystävälle kuin puolitutulle naapurillekin.
Ystävänpäivään liittyvät myös herkuttelu ja hemmottelu. Mitäpä jos ilahduttaisit tänä vuonna kaveria tai sydänkäpyäsi aamiaisbrunssilla? Siinä samalla voitte muistella yhteisen taipaleen ikimuistoisimpia hetkiä. Jos tiistaiaamu on turhan kiireinen, esitä silloin kivasti muotoiltu kutsu vaikkapa seuraavaksi viikonlopuksi.
Pinaattivohvelitaikinan ja savulohitäytteen voit tehdä valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä iltana. Aamulla vain vohvelirauta kuumaksi ja paistelemaan. Jos et omista vohvelirautaa, voit tehdä samasta taikinasta söpöjä ohukaisia paistinpannulla.
Pienet ruokaisat kalkkuna-patonkipalatkin voit esivalmistella ja vain käyttää uunissa juuri ennen pöytään istumista.
Aamiaisen raikastuksena toimii smoothie bowl, johon voit valita marjat, hedelmät ja ripotteet juuri oman maun mukaisesti.
Makeana herkkuna maistuvat hyvissä ajoin leivotut, kostean mehevät Red Velvet -leivokset. Ne aateloidaan ystävänpäiväksi runsaalla tuorejuusto-tomusokerikuorrutteella, johon raastetaan hieman sitruunaa. Koristeluvaiheessa sopii heittäytyä luovaksi. Suositko marjoja vai strösseleitä tai sydämenmuotoisia koristeita? Kiehauta pöytään vielä hyvää kahvia tai teetä ja kerro ystävillesi, miten tärkeitä he ovat.
Pinaatin pilkuttamat vohvelit saavat päälleen reilut nokareet raikasta ja maukasta savulohitäytettä. Kuva: Helena Saine-LaitinenPinaattivohvelit lohitäytteellä
noin 10 kpl
- Ainekset
- Vohvelitaikina
- 2 kananmunaa
- 4 dl maitoa
- 2 dl hiivaleipäjauhoja
- 1 dl grahamjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 ps (150 g) hienonnettua pinaattia (pakaste)
- Lisäksi
- rypsiöljyä paistamiseen
- Täyte
- 2 kananmunaa
- 300 g savulohta
- 1 prk (200 g) ranskankermaa
- 3 rkl ruohosipulia silputtuna
- 1 rkl pieniä kapriksia
- 3 tl karkeaa sinappia
- 2 tl piparjuurta tuubista
- ripaus suolaa ja mustapippuria
- Koristeeksi
- babypinaatinlehtiä
Valmistusohje
Riko munat kulhoon. Vatkaa munien joukkoon neste, jauhot, leivinjauhe, suola ja rasva. Lisää joukkoon sulatettu pinaatti (ei tarvitse valuttaa) ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia.
Keitä munat koviksi, 9 minuuttia. Jäähdytä kylmän veden alla ja kuori munat.
Poista kalasta nahka ja paloittele lohi kulhoon. Hienonna kananmunat ja kumoa kulhoon. Sekoita joukkoon loput täyteaineet. Tarkista maku.
Kuumenna vohvelirauta ja voitele paistopinnat kevyesti öljyllä. Paista taikinasta vohveliraudalla vohveleita. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa.
Tarjoa vohvelit vastapaistettuina savulohitäytteen kanssa. Koristele babypinaatinlehdillä.
Vinkki! Voit pakastaa ylimääräiset vohvelit tai puolittaa vohvelitaikinan.
Pienet juustoiset kalkkunapatongit eivät täytä liikaa, mutta tuovat muhkean lisän brunssipöytään. Kuva: Helena Saine-LaitinenSavukalkkunapatongit
12 kpl
- Ainekset
- 10 kirsikkatomaattia
- 50 g savukalkkunaleikkelettä
- 1½ dl juustoraastetta
- 1 rkl tuoretta timjamia silputtuna
- ripaus suolaa ja mustapippuria
- Lisäksi
- 12 viipaletta vehnäpatonkia
- Voiteluun
- 2–3 rkl voita tai levitettä
Valmistusohje
Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Jos tomaatit ovat kovin mehukkaita, imeytä enin neste talouspaperiin.
Hienonna savukalkkunaleikkele. Yhdistä kulhossa tomaatit, kalkkuna, juustoraaste ja mausteet.
Leikkaa patongista puolentoista sentin paksuisia viipaleita, voitele ne ja lado uunipellille. Paahda patonkeja grillivastuksen alla pari kolme minuuttia, kunnes ovat saaneet väriä. Tähän asti voit tehdä hyvissä ajoin.
Jaa täyte patonkipaloille. Paahda grillivastusten alla noin 3 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pinta kauniisti ruskistunut. Tarjoa lämpiminä.
Sakea smoothie nautitaan kulhosta lusikoiden ja runsaiden ripotteiden kera. Kuva: Helena Saine-LaitinenPuolukkainen smoothiekulho
4 annosta
- Ainekset
- 200 g puolukoita (pakaste)
- 2 kypsää banaania
- 3 dl turkkilaista jugurttia
- ½ dl appelsiinitäysmehua
- 2–3 rkl hunajaa
- 1 tl vaniljasokeria
- Lisäksi
- 2 dl tuoreita marjoja tai hedelmiä
- noin ½ dl erilaisia pähkinöitä, siemensekoitusta tai mysliä
- (sydämenmuotoisia koristekuvioita)
Valmistusohje
Mittaa kohmeiset puolukat, kuoritut ja paloitellut banaanit, jugurtti, mehu, hunaja ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi smoothieksi. Voit valmistaa smoothien myös sauvasekoittimella. Seos saa olla melko paksua, jotta ripotteet eivät uppoa. Tarkista maku.
Kaada smoothieta annoskulhoihin. Koristele kulhot marjoilla, pähkinöillä, siemenillä tai myslillä. Ripottele mukaan sydämen muotoisia kakunkoristeita.
Kata pöytään ruusuja tai ruusuiset astiat ja nauti brunssin päätteeksi mehevät Red Velvet -leivospalat. Kuva: Helena Saine-LaitinenRed Velvet -leivokset
20–25 palaa
- Ainekset
- 3 kananmunaa
- 3 dl sokeria
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- ¼ tl suolaa
- 2 dl piimää
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 tuubi (15 g) punaista geeliväriä (Dr. Oetker)
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- Kuorrutus
- 50 g huoneenlämpöistä voita
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 dl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl sitruunankuoriraastetta
- Koristelu
- erilaisia strösseleitä ja kakunkoristerakeita
Valmistusohje
Voitele suorakaiteen muotoinen korkeareunainen uunivuoka (noin 25 x 25 cm) tai vuoraa se kostutetulla, rypistetyllä leivinpaperilla.
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne siivilän läpi vaahdon joukkoon. Lisää joukkoon piimä, öljy, elintarvikeväri ja etikka. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada se vuokaan.
Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla.
Jätä kakkupohja hetkeksi vuokaan, kumoa sitten ritilälle ja anna jäähtyä.
Valmista kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kulhossa notkeaksi. Lisää tuorejuusto nokareina ja vatkaa tasaiseksi. Lisää joukkoon sokerit ja sitruunankuoriraaste. Vatkaa kuohkeaksi ja tasaiseksi massaksi.
Kuorruta jäähtynyt leivoslevy ja koristele pinta koristerakeilla. Leikkaa levy annospaloiksi.
Vinkki! Jos rakastat runsasta kuorrutetta, voit sivellä sitä myös jokaisen leivospalan kylkiin. Tuplaa silloin kuorrutteen määrä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




