Pehmeät porkkanasämpylät valmistuvat kuin itsestään ‒ vaivaamista ei vaadita
Illalla tehty taikina on aamulla paistettavissa.
Sämpylöiden teko helpottuu, kun taikina vain sekoitetaan, nostetaan yöksi jääkaappiin ja paistetaan aamulla. Kuva: Carolina HusuRennot artesaanisämpylät voi kuopaista kulhosta lusikalla tai taikinalastalla suoraan pellille. Nämä yön yli -sämpylät eli jääkaappisämpylät mahdollistavat sen, että illalla tehty taikina on aamulla paistettavissa.
Vaivaamaton leipä jää suurihuokoiseksi, ja vaikkei se kuohkeudessaan vedä vertoja huolellisesti vaivatuille taikinoille, niin maku ja helppous ovat suurta plussaa.
Tuoreena pakastetut leipäviipaleet tai sämpylänpuolikkaat sulavat hetkessä aamiaispöytään.
Yön yli -porkkanasämpylät
20 kappaletta
- Ainekset
- 300 g porkkanoita (5 dl raastetta)
- 5 dl vettä tai kasvislientä
- ½ dl rypsiöljyä
- 1 rkl sokeria
- 1½–2 tl suolaa
- 11 g (1 ps) kuivahiivaa
- 12 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
Kuori porkkanat ja raasta ne hienolla terällä.
Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi, noin 42-asteiseksi.
Vatkaa öljy, sokeri, suola ja hiiva veteen. Lisää raaste ja jauhot, sekoita tasaiseksi. Peitä kulho ja pane jääkaappiin 8–12 tunniksi.
Jos ehdit, ota taikina huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan.
Muotoile taikinasta jauhojen avulla kaksi tankoa. Leikkaa kumpikin tanko 10 palaan. Nostele palat leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele sämpylöiden pintaan vähän vehnäjauhoja.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sämpylät ovat kypsiä, kun pohja kumisee kopauttaessasi sitä.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
