Osaatko leipoa vaaleaa juurileipää? – Näillä ohjeilla onnistut
Tämän auringonkukkaleivän suosion salaisuus piilee juuritaikinassa. Hapatettu taikinajuuri yhdessä siementen kanssa tuo leipään jäljittelemättömän, hienon maun.
Auringonkukkaleivän voi leipoa pyöreäksi, reunasta lovetuksi leiväksi tai niin, että pitkulaiset sämpylät muodostavat kukan terälehdet. Kuva: Kari SalonenRuisleipä on kaikille tuttu juuritaikinaan leivottu leipä. Entistä enemmän myös vaaleita leipiä tehdään hapattamalla.
Juureen leivottu leipä ei ole mikään pikaleipä, sillä se tarvitsee riittävästi aikaa lepoon ja kohoamiseen. Juuren käymisen ansiosta leipään kehittyy runsaasti makua.
Juuri eli esitaikina saa käydä vähintään yön yli. Ei haittaa, vaikka se tekeytyisi vuorokauden. Juuritaikinakulho saa olla mielellään viileässä, koska kylmässä syntyy runsaasti makua.
Jos teet juuritaikinan ilman vanhaa juurta, lisää hyvin pieni nokare hiivaa.
Juuritaikinaan leivotut leivät ovat yleensä pinnalta rapsakkaita. Pohjan rapeutta lisää leivän nostaminen leivinpaperilla vuoratulle, esikuumennetulle pellille.
Pintaan saa rapeutta vesihöyryn ja korkean, 250 asteen alkulämmön ansiosta. Suihkuta kuumaan uuniin vettä. Vähennä lämpö noin viiden minuutin päästä 175 asteeseen. Jäähdytä leivät ritilällä peittämättä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
