Taantuma kääntää kulutusta fileestä makkaraan
Kotimaisen lihan tuotannon väheneminen näkyy jo tuonti- ja vientiluvuissa: vienti väheni ja tuonti kasvoi. Merkittävimmin väheni sianlihan vienti. Sitä selittää kotimaisen tuotannon väheneminen. Suomen sianlihan kulutus ylittää tuotannon tänä vuonna ensi kertaa vuosiin.Suomalaisten lihan kulutus kasvoi kuluvana vuonna edelleen, ilmenee Gallup Elintarviketiedon tilastoista.
Tammi–lokakuussa Suomessa syötiin yli 335 miljoonaa kiloa lihaa. Määrä oli kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
Ensi vuonna kasvun odotetaan joko tasaantuvan tai pysähtyvän, toimitusjohtaja Anne Kallinen Gallup Elintarviketiedosta sanoo.
”Historian perusteella arvioisin, että kulutus ei taantumasta huolimatta vähene. Vain neljä prosenttia suomalaisista ei syö lihaa.”
Taantuma vaikuttaa kuitenkin niin, että arvo-osista siirrytään edullisempiin lihatuotteisiin.
Samalla yleinen heikko taloustilanne tekee tuottajahintojen noston haastavaksi, vaikka selviä paineita siihen on.
Sianlihan tuotanto on tänä vuonna vähentynyt ennustetusti. Kulutus tulee näillä näkymin ylittämään kotimaisen tuotannon joulukuussa. Kulutus noussee noin 200 miljoonaan kiloon ja tuotanto jää 193 miljoonan kilon paikkeille, Kallinen arvioi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

