Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Thaihenkinen hirvikeitto yllättää pehmeällä mausteisuudellaan: paistiliha vuollaan joukkoon

    Perinteinen hirvi saa tässä keitossa vierelleen Aasian makuja.
    Thaihenkinen hirvikeitto on tulvillaan makuja, niin eksoottisia kuin kotoisiakin. Suosittu ohje on alun perin kirjasta Riistaa lautasella, josta se nousi yhdeksi suosituimmista ohjeista.
    Thaihenkinen hirvikeitto on tulvillaan makuja, niin eksoottisia kuin kotoisiakin. Suosittu ohje on alun perin kirjasta Riistaa lautasella, josta se nousi yhdeksi suosituimmista ohjeista. Kuva: Sanne Katainen

    Paistilihoista keittoihin sopivat esimerkiksi ulko- ja pyöröpaisti. Ne ovat keittämisen jälkeenkin tiiviimpiä kuin lapa tai etuselkä, mutta eivät suinkaan jää sitkeiksi.

    Paistilihat sopivat myös mainiosti sellaiseen keittoon, johon liha vuollaan lastuiksi, kuten thaihenkiseen hirvikeittoon. Tämä alun perin Riistaa lautasella -kirjasta kotoisin oleva, perinteisestä poikkeava keitto, on tulvillaan herkullisia makuja. Vaikka ohje voi vaikuttaa pitkältä, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla.

    Thaihenkinen hirvikeitto

    6–8 annosta

    • Ainekset
    • n. 700 g hirven paistilihaa, esim. ulko- tai pyöröpaistia
    • 2 rkl voita tai öljyä
    • 10 maustepippuria
    • 10 mustapippuria
    • 1 tl rakuunaa
    • 2 oksaa rosmariinia
    • 1 tl suolaa
    • 3 dl vettä
    • ½ dl makeaa chilikastiketta
    • Sienet
    • 1 l tuoreita tai 3 dl pakastettuja kantarelleja
    • 1 tl voita tai öljyä
    • 2 valkosipulinkynttä
    • 2 rkl soijakastiketta
    • Lisäksi
    • 4 porkkanaa
    • 10 cm pala purjoa
    • 2 valkosipulinkynttä
    • 1 rkl inkivääriä
    • 1 sitruunaruoho
    • 5 ryppylimetinlehteä
    • ½ punainen chili
    • 5 dl riistalientä (tai 5 dl vettä ja 1 rkl riistafondia)
    • 1 tlk (400 g) kookosmaitoa
    • 80 g sulatejuustoa
    • 1 ruukku korianteria

    Valmistusohje

    Leikkaa liha ohuiksi lastuiksi. Kuumenna valurautapadassa puolet rasvasta. Lisää puolet lihasta ja ruskista käännellen. Liha saa ottaa reilusti väriä, mutta älä polta. Siirrä lihat sivuun ja toista sama lopuille lihoille.

    Mittaa pippurit, rakuuna, tuore rosmariini ja suola mortteliin. Hiero mausteet sekaisin.

    Toisen lihaerän ruskistuttua sekoita joukkoon aiemmat lihat sekä mausteseos. Lisää vesi ja chilikastike. Anna hautua noin tunnin ajan. Sekoita pari kertaa välillä. Jos neste uhkaa haihtua, lisää vettä desin erissä.

    Puhdista kantarellit ja paloittele ne pannulle. Kuumenna sekoitellen, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Jos käytät pakastettuja sieniä, kuumenna niitä, kunnes enimmät nesteet ovat haihtuneet. Lisää rasva, hienonnetut valkosipulinkynnet ja soija. Hauduta hetki ja kumoa seos lihojen joukkoon.

    Kuori ja suikaloi porkkanat. Leikkaa purjo pitkittäin kahteen osaan, pese ja suikaloi. Kuori ja hienonna loput valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Leikkaa sitruunaruoho poikittain kahteen osaan. Hienonna ryppylimetinlehdet. Poista chilistä siemenet ja suikaloi punainen osa. Nosta ainekset pataan ja sekoita.

    Lisää joukkoon riistaliemi (tai vesi ja riistafondi) sekä kookosmaito. Kiehauta ja anna hautua noin 10 minuuttia.

    Lisää paloiteltu sulatejuusto ja anna hautua, kunnes juusto on sulanut keittoon, eli 10–15 minuuttia. Sekoittele välillä.

    Ennen tarjoamista poista keitosta sitruunaruohopalat. Viimeistele korianterilla ennen tarjoamista.

    Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.