Tiedätkö, kuinka monta ruisleipäpalaa tarvitset päivän täysjyvätarpeeseen?
Valtaosalla suomalaisista täysjyväviljan saannissa olisi parantamisen varaa.Tällä viikolla vietetään leipäviikkoa, jonka teemana on täysjyvävilja. Syksyllä julkaistavissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa täysjyväviljasta annetaan ensi kertaa 90 gramman suositus.
90 grammaa täysviljaa vastaa esimerkiksi kolmea ruisleipäpalaa, yhtä lautasellista kaurapuuroa tai kolmea desilitraa keitettyjä ohrasuurimoita.
Vaikka Suomi on moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna täysjyväviljan saannissa kärkipäässä, riittää täällä asian eteen tehtävää.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat täysjyväviljaa keskimäärin 60 grammaa päivässä. Yleisin täysjyväviljan lähde suomalaisille on ruisleipä.
Miten tämän 30 gramman lisäyksen sitten voisi tehdä helposti kotona?
”Se on helppoa: muutama täysjyväleipäviipale tuo ruokavalioosi lisää 30 grammaa täysjyvää. Vaihda siis leipäsi täysjyväiseen ainakin muutaman viipaleen osalta”, vinkkaa Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.
Leipätieto on julkaissut nettisivuillaan leipätiedotus.fi kätevän laskurin, jolla jokainen voi käydä laskemassa keskimääräisen päivittäisen täysjyväviljan saannin.
Kaupassa pakkaustakin kannattaa käännellä ja etsiä tietoa täysjyväviljan määrästä.
”Tuotteiden täysjyväviljan määrää voi tutkia pakkausten kyljestä ainesosaluettelosta. Mitä aiemmin se on mainittu listalla, sitä isompi osuus sitä on tuotteessa. Jos esimerkiksi vehnäjauho on luettelossa ennen täysjyvävehnäjauhoa, tuote sisältää enemmän valkoista vehnäjauhoa kuin täysjyväistä”, Mensonen kertoo.
Kuinka paljon tuotteet sisältävät täysjyvää?
Täysjyväleipä: 10–15 g / viipale
Täysjyväpasta, ateriajyvät: 2,5 g / dl
Täysjyväkeksi: 5 g / kpl
Välipalapatukka: 10 g / kpl
Puuro: 40 g / annos
Täysjyvämurot: 20–30 g / annos
Mysli: 25 g / dl
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






