Nämäkin kaksi arkista vihannesta ovat oivia vitamiinin lähteitä
Kotimaisia vihanneksia kannattaa suosia muunkin kuin hyvän maun vuoksi.
Kurkusta ja tomaatista saa tärkeitä vitamiineja. Kuva: Sanne Katainen / Jaana Kankaanpää / Kuvankäsittely: Janiko KemppiMoni haluaa lisätä tammikuussa vihannesten määrää lautasellaan. Tämä onkin hyvä idea esimerkiksi vitamiinien saannin kannalta, sillä kotimaiset kasvihuonekasvikset ovat terveellistä ja maukasta ruokaa.
Kauppapuutarhaliitto jakoi kaksi esimerkkiä vitamiinipitoisista kasviksista, joita moni ei välttämättä sellaisiksi miellä.
Kurkku on yksi niistä vihanneksista, joita löytyy lähes jokaisesta suomalaiskodista. Kurkku on erinomainen C-vitamiinin lähde. Yksi kurkku sisältää noin 28 milligrammaa C-vitamiinia, joka vastaa pienen lapsen päivittäistä suositusta ja on melkein 40 prosenttia aikuisen saantisuosituksesta.
C-vitamiini on tärkeä solujen suojaamisen ja infektioiden torjumisen kannalta. C-vitamiinia keho ei tuota itse, joten se täytyy sisällyttää ruokavalioon.
Kauppapuutarhaliitto suosittelee kokeilemaan kurkkua vihersmoothiessa tai pikkelöitynä ruoan kanssa. Esimerkiksi rapeat hölskykurkut valmistuvat hetkessä myös kasvihuonekurkusta.
Tomaatti on taas hyvä A-vitamiinin lähde, joka vähentää infektioiden, tautien ja sairauksien riskiä. A-vitamiinin saanti onkin talvella tärkeää. Herkulliset tomaatit kannattaa ottaa osaksi lastenkin ruokavaliota, sillä alle 10-vuotias lapsi saa yli 40 prosenttia päivittäisestä A-vitamiinin saantisuosituksesta 250 gramman tomaattirasiasta.
Tomaatti on erityinen vihannes myös siksi, että sen väriaineessa oleva karotenoidi lykopeeni toimii elimistössä antioksidanttina haitallista hapettumisreaktiota hidastavana aineena.
Tomaatin lisäksi A-vitamiinia saa esimerkiksi punaisesta paprikasta ja porkkanasta, joten niitä kannattaa myös popsia.
Myös yrttejä ja salaatteja kannattaa suosia, sillä erityisesti tummalehtiset salaatit sisältävät elimistön puolustuskykyä vahvistavia antioksidantteja. Yrtit sisältävät myös erilaisia vitamiineja, kuten A-, C- ja K-vitamiinia sekä rautaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





