Valmisruoka voi olla päivän pelastus
Ruokakaupassa ei voi olla huomaamatta pitkiä valmisruokahyllyjä. Vaikka valmisruokia onkin jo ollut pitkään saatavilla, on valikoima muuttunut melkoisesti muutaman viimeisen vuoden aikana.
Kuva vuodelta 2007, jolloin valmisruokavalikoima ei ollut yhtä laaja kuin nykyään. Kuva: Jaana KankaanpääNyt puhutaan gourmet-valmisruoista, joissa raaka-aineisiin, koostumukseen ja ulkonäköön on panostettu enemmän. Vaikka näiden ruokien hinnat voivat olla korkeammat, ollaan niitä valmiita ostamaan.
Itse en ole juurikaan valmisruokia käyttänyt, mutta viimeisen vuoden aikana olen huomannut, että niitä on alkanut enemmän jääkaapista löytyä. Rakastan ruoanlaittoa ja lähtökohtaisesti syön itse valmistettua ruokaa, mutta on päiviä, jolloin kotiin saapuu myöhään tai etäpäivän lounasta ei ole ehtinyt valmistella. Tällaisessa tilanteessa valmisruoka on pelastus.
Valmisruokien kohdalla on tapahtunut muutosta siinä, mitä niistä ajatellaan. Jos joskus ei välttämättä ole kehdattu sanoa, että kotona syödään valmisruokia, niin nyt siinä ei ole mitään pahaa. Tapasin ruokatapahtumassa kokki Sikke Sumarin, joka kertoi olleensa aikanaan valmisruokia vastaan. Nyt hän kehittää Saarioiselle kasvoillaan valmisruokia, jotka ovat muuten hyviä.
Valmisruoat ovat olleet myös näkyvämmin esillä. Hyvä esimerkki tästä on Suomalainen menestysresepti -kilpailu, jonka voittaja tänä vuonna oli Mattila Bros valmisruokatuotteillaan. Maininnan arvoisia ovat myös huippukokki Pekka Terävän Olo Creative Kitchen -valmisruoat.
Valmisruoille on selvästi enemmän kysyntää, johon korona-aika varmasti osaltaan vaikutti. Mielestäni valmisruoat eivät ansaitse vähättelyä, vaan ne voivat olla monelle päivän pelastus. Kannattaa kuitenkin kääntää pakkaus ympäri ja tutustua ainesosaluetteloon. Itse tehdyssä ruoassa tiedän varmasti, mitä siihen olen laittanut.
Kirjoittaja on MT Ruoan tuottaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


