
Sokeri-Jussin Kievarissa savustetaan merilohta ja loihditaan tuhdit pihvit – kotimainen puolukkaviini maistui mehulta
Tunnelmallisessa hirsimakasiinissa on aikoinaan veistetty laivoja.
Vastasavustetun merilohen lisukkeet olisivat voineet olla hieman innovatiivisempia. Kuva: Katja Lamminen
Härän mehevän sisäfileen lisukkeissa oli valkosipulia ja rasvaa kerrakseen. Maukasta, mutta tuhtia. Kuva: Katja LamminenPaikan päällä savustettu merilohi houkutteli meidät Sokeri-Jussin Kievariin Oulun Pikisaaressa. Tunnelmallisessa hirsimakasiinissa on aikoinaan veistetty laivoja. Sokeri-Jussi puolestaan oli kuulu oululainen alus.
Alkupalana toimi raikas lohitartar: graavisuolattua merilohta, sipulia, tilliä ja vuolukermaa vaalealla leivällä. Toinen annos eli salaattipedillä ja leivällä lepäävä kutunjuustojuustokiekko oli paistettu pinnalta rapeaksi, mutta sisältä se oli oikeaoppisen pehmeää. Viineinä maistelimme kotimaista raparperi- ja puolukkaviiniä, joista jälkimmäinen oli kuin puolukkamehua. Hienoa kuitenkin, että listoilla on kotimaisia viinejä. Ulkomainen punaviini tarjoiltiin liki kuumana. Kuulemma ravintolassa ei ole viinikaappia.
Pääruuan savustettu merilohi oli juuri niin taivaallista kuin vastasavustettu kala voi olla. Perunat olivat keitettyjä "kouluperunoita". Seuralaisen härän sisäfilee oli mehukasta. Valkosipulia oli rutkasti niin perunoissa kuin grillatussa, aiolilla täytetyssä tomaatissakin. Maistuva annos, jota pieni vihersalaatti tai paahdetut kasvikset olisivat keventäneet.
Ähkyn takia jäi tällä kertaa testaamatta Pikisaaren erikoinen: salmiakkijäädykettä, tervakastiketta ja kermavaahtoa.
Kievari saa pisteet siitä, että tarjolla on vain suomalaista lihaa ja kalaa. Myös perunat, juurekset ja vihannekset hankitaan lähialueilta.
Sokeri-Jussin Kievari, Pikisaarentie 2, 90100 Oulu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

