Luken erikoistutkijalta tyly arvio muovipusseihin pakatuista perunoista: ”En juuri koskaan osta” – alan edustajat oikovat väitteitä
HS:n haastattelussa erikoistutkija Veli-Matti Rokka kertoo, ettei juuri koskaan osta muovipussitettuja perunoita niiden heikon laadun takia. MTK:n asiantuntija sekä Peruna-alan yhteistyöryhmä tyrmäävät Rokan esittämät väitteet.
”Kotimaista ruokaperuna voi syödä turvallisin mielin”, vakuuttaa MTK:n asiantuntija Antti Lavonen. Kuva: Johannes TervoLuonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Veli-Matti Rokka kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei osta pussitettuja perunoita niiden huonon laadun takia.
”Haitallisia aineita sisältäviä vihertäviä perunoita voi löytyä usein etenkin muovipusseihin pakatuista perunoista, Rokka sanoo.
HS:n artikkelin mukaan glykoalkaloidien lisäksi pussiperunoissa muitakin ongelmia. Pusseihin kertyy herkästi kosteutta, jolloin perunoiden säilyvyys heikkenee. Peruna voi alkaa herkemmin itää. Lisäksi pussiperunat ovat alttiita bakteeri- ja sienitaudeille.
Rokan kritiikki koskee valtaosaa myynnissä olevaa perunaa. Siitä noin 70 prosenttia myydään muovipusseissa.
MTK:n asiantuntija sekä Peruna-alan yhteistyöryhmä tyrmäävät Rokan esittämät väitteet.
”Kotimaista ruokaperuna voi syödä turvallisin mielin. Sen laatua valvotaan pellolta pöytään.” Antti Lavonen
”Pussitetun ruokaperunan välttely ei ole tarpeellista, eikä välttelyn tueksi ole käsittääkseni tutkimustuloksia”, sanoo asiantuntija Antti Lavonen MTK:sta.
”Muovipussin reiät ja hengittävä muovi huolehtivat, ettei haitallisia kaasuja muodostu pussin sisään.”
”Nykyiset elintarvikepakkaukset ovat kehittyneitä teknologiatuotteita. Perunan pakkauksissa on ilma-aukot ja niissä [pakkauksissa] käytetään sellaisia muoveja, jotka päästävät hapen läpi. Kosteuden tiivistyminen, jos sitä tapahtuu, johtuu lämpötilaeroista ja virheistä säilyttämisessä esimerkiksi siirtyessä kaupasta kotiin ja jääkaappiin”, sanoo puolestaan Peruna-alan yhteistyöryhmä asiamies Laila Matikainen.
Hän muistuttaa, että perunan paras pakkaustapa on aina kompromissi, oli se sitten avolaari, muovipussi tai paperipussi. Pakkauksen valintaan vaikuttavat sekä käytännön syyt että kuluttajien valinnat.
Kaupassa avolaarissa myytävät perunat ovat enemmän alttiina valolle, kosteuden haihtumiselle ja kolhuille kuin pusseissa, mutta kuluttaja voi poimia sieltä parhaat, Matikainen sanoo.
Paperipusseissa peruna on valolta suojattuna, mutta kuluttaja näkee ostamansa tuotteen laadun vasta kotona.
”Jotain kertoo sekin, että paperipusseissa myydään kuluttajille perunaa todella vähän.”
Kuten HS:n jutussa kerrotaan, vihertyneitä perunoita ei pidä syödä. Sekä Lavonen että Matikainen kuitenkin painottavat, että perunoiden vihertyminen ei suoraan liity siihen, onko peruna myynnissä irtona vai pussitettuna.
”On totta, että liiallinen valo aiheuttaa perunassa stressiä, jolloin glykoalkaloideja voi muodostua – ja samalla valo myös voi vihertää perunan pintaa. Nämä ilmiöt ovat erillisiä keskenään, vaikkakin tapahtuvat samasta syystä”, Matikainen selittää. Valon lisäksi peruna voi vihertyä, jos mukulaa kolhitaan.
Lavosta arveluttaa HS:n tapa yhdistää jutussa hollantilaisen koiran ruuassa käytetty perunahiutale ja kotimainen ruokaperuna.
”Koiran ruuat tai niiden raaka-aineet eivät kuulu elintarvikevalvonnan piiriin. Kotimaista ruokaperuna voi syödä turvallisin mielin. Sen laatua valvotaan pellolta pöytään.”
HS: Asiantuntija: Pussitetut perunat kannattaa jättää ostamatta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




