Oletko jo maistanut jääsiideriä? Suomalaiselle juomalle pronssia siiderikilpailussa Kanadassa
Fiskarsin Ruukissa valmistettu jääsiideri maistuu myös asiantuntijoille.Jääviini on monille tuttu makeana jälkiruokaviininä: sitä valmistettaessa rypäleiden annetaan jäätyä ennen poimimista. Jääviinejä tuotetaan lähinnä Kanadassa ja Saksassa, mutta kotimaista jääsiideriä pääsee nyt maistelemaan myös Suomessa.
Jääsiiderin valmistuksessa sen valmistukseen käytettävien omenien tai niistä puristettavan omenamehun annetaan jäätyä. Siiloin mehusta saadaan talteen ensin sulava, makein osuus, joka käytetään siideriksi.
Omenan aromit tiivistyvät jäätymisen seurauksena ja hitaan käymisen jälkeen lopputuotteet ovat konsentroituneen omenaisia ja vivahteikkaita. Maussa on mukana myös vahva hapokkuus, joka tasapainottaa makeutta.
Tuotteisiin ei kanadalaisen alkuperäissuojan mukaisesti lisätä sokeria tai happoja. Suomessa tehdään ainakin yhtä Quebecin alkuperäissuojan mukaista jääsiideriä, Fiskarsissa valmistettavaa Kuura Ice Cideria. Sen vuoden 2015 omenoista valmistettu erä voitti Pohjois-Amerikan suurimmissa siiderikisoissa jääsiiderisarjan pronssia.
"Olen tosi iloinen tästä merkkipaalusta", siiderintekijä Petri Halmeoja kertoo.
"Vaikka kisat ovat aina vähän kaksipiippuinen juttu makuasioiden ollessa kyseessä, onhan se hienoa, että kokenut tuomaristo arvostaa jääsiideriämme."
Halmeoja on ollut jo pitkään vakuuttunut, että suomalainen luonto voi tarjota suuria makuja myös siiderin tekemiseen.
"Suomalainen hyvä omena ja pohjoinen talvemme ovat yhdistelmä, jonka varaan tuotetta lähdin tekemään. Kaikesta päätellen avaus on ollut hyvin lupaava."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

