Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Toimitus paljastaa lammasruokabravuurinsa – uskallatko kokeilla?

    Näillä toimituksen lempiresepteillä loihdit lampaasta helposti arkiruokaa harmaaseen keskiviikkoon tai juhlaruokaa isänpäivään. Mitä näistä sinä aiot kokeilla? Entä mikä on oma bravuurisi?
    Tämän glaseerattujen karitsankyljysten reseptin löydät myös MT:n ruoka -sivulta.
    Tämän glaseerattujen karitsankyljysten reseptin löydät myös MT:n ruoka -sivulta. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Nyhtölammas ja minttujogurttikastike

    n. 2kg luutonta lampaan paistia

    2tl suolaa

    1tl timjamia

    1tl rosmariinia

    1/2tl mustapippuria

    5dl vettä

    1/2dl punaviinietikkaa

    Valmistusohje:

    Hiero mausteet lihan pintaan. Nosta paisti uunivuokaan ja anna maustua jonkin aikaa (n.1h).

    Kaada vuokaan kiehuva vesi ja punaviinietikka. Neste saa peittää lihasta noin 2/3.

    Paista lihaa ensin noin tunti ilman kantta 175 asteessa. Peitä se tämän jälkeen esim. foliolla ja jatka paistamista vielä noin 4 tuntia.

    Paiston jälkeen kääri liha folioon ja anna sen tekeytyä huoneenlämmössä vielä noin tunti.

    Revi liha suikaleiksi haarukalla tai sormin. Tarjoa minttujogurttikastikkeen kera.

    Minttu-jogurttikastike

    Sekoita keskenään:

    2dl kreikkalaista jogurttia

    2rkl tuoretta minttua

    ½rkl hunajaa

    1rkl sitruunamehua

    mustapippuria

    suolaa

    Ohjeen neuvoi maataloustoimittaja Eeva Linnainmaa

    Vorschmak

    500g lampaan jauhelihaa

    100g sipulia

    100g anjovista

    4dl vettä

    2-4 valkosipulinkynttä

    2rkl tomaattipyrettä

    yrttisuolaa ja rouhittua mustapippuria

    Valmistusohje:

    Ruskista jauheliha kuorittujen ja lohkottujen sipulien kanssa

    Sekoita jauheliha, sipulit ja anjovikset monitoimikoneella tasaiseksi massaksi

    Siirrä seos kattilaan. Lisää joukkoon vesi, kuoritut ja puserretut valkosipulinkynnet ja tomaattipyre

    Keitä seosta miedolla lämmöllä pari tuntia. Valmis vorschmak ei ole vetistä

    Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä.

    Kodin kuvalehden ohjeen neuvoi toimitussihteeri Pirjo Loiskekoski

    Lammascurry neljälle

    500-700g lampaan ulkofilettä

    suolaa, mustapippuria

    1 iso sipuli

    2 chiliä

    pala inkivääriä

    2-3 valkosipulinkynttä

    1 kanelitanko

    2 laakerinlehteä

    1/2 tl kardemummaa

    1/2tl fenkolia

    muutama kokonainen neilikka

    2tl jauhettua korianteria

    2tl juustokuminaa

    1tl kurkumaa

    2tl garam masalaa

    2dl paseerattua tomaattia

    1 kuivattu chili

    2rkl sokeria

    2dl ruokakermaa

    Valmistusohje:

    Kuutio lammas ja ruskista se nopeasti voissa.

    Paista pilkottu sipuli, chili ja raastettu inkivääri miedolla lämmöllä. Kun sipuli on kypsynyt, lisää pieneksi pilkottu valkosipuli. Mausteiden tuoksuessa lisää tomaatti, kuivattu chili, suolaa ja sokeria. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 30–40 minuuttia.

    Lisää lopuksi ruokakerma. Tarjoa esimerkiksi riisin kanssa.

    Ohjeen neuvoi graafikko Jukka Pasonen

    Karitsapihvit anjoviksen kera

    400g karitsan jauhelihaa

    pari valkosipulinkynttä

    kananmuna

    anjoviksia maun mukaan

    suolaa

    pippuria

    1-2dl kermaa

    korppujauhoja

    Valmistusohje:

    Hienonnetaan valkosipulit ja anjovikset. Sekoitetaan ainekset keskenään taikinaksi. Lisää kermaa siten, että taikinasta tulee meko löysää.

    Tee taikinasta sopivia palloja ja pyöritä ne korppujauhoissa.

    Paista pihvit pannulla voissa. Paistettaessa taikina kohoaa ja pihvien rakenteesta tulee kuohkea.

    Ohjeen neuvoi maataloustoimittaja Juhani Reku

    Lisää lammasreseptejä löydät MT:n Ruoka-sivulta.