Toimitus paljastaa lammasruokabravuurinsa – uskallatko kokeilla?
Näillä toimituksen lempiresepteillä loihdit lampaasta helposti arkiruokaa harmaaseen keskiviikkoon tai juhlaruokaa isänpäivään. Mitä näistä sinä aiot kokeilla? Entä mikä on oma bravuurisi?
Tämän glaseerattujen karitsankyljysten reseptin löydät myös MT:n ruoka -sivulta. Kuva: Jaana KankaanpääNyhtölammas ja minttujogurttikastike
n. 2kg luutonta lampaan paistia
2tl suolaa
1tl timjamia
1tl rosmariinia
1/2tl mustapippuria
5dl vettä
1/2dl punaviinietikkaa
Valmistusohje:
Hiero mausteet lihan pintaan. Nosta paisti uunivuokaan ja anna maustua jonkin aikaa (n.1h).
Kaada vuokaan kiehuva vesi ja punaviinietikka. Neste saa peittää lihasta noin 2/3.
Paista lihaa ensin noin tunti ilman kantta 175 asteessa. Peitä se tämän jälkeen esim. foliolla ja jatka paistamista vielä noin 4 tuntia.
Paiston jälkeen kääri liha folioon ja anna sen tekeytyä huoneenlämmössä vielä noin tunti.
Revi liha suikaleiksi haarukalla tai sormin. Tarjoa minttujogurttikastikkeen kera.
Minttu-jogurttikastike
Sekoita keskenään:
2dl kreikkalaista jogurttia
2rkl tuoretta minttua
½rkl hunajaa
1rkl sitruunamehua
mustapippuria
suolaa
Ohjeen neuvoi maataloustoimittaja Eeva Linnainmaa
Vorschmak
500g lampaan jauhelihaa
100g sipulia
100g anjovista
4dl vettä
2-4 valkosipulinkynttä
2rkl tomaattipyrettä
yrttisuolaa ja rouhittua mustapippuria
Valmistusohje:
Ruskista jauheliha kuorittujen ja lohkottujen sipulien kanssa
Sekoita jauheliha, sipulit ja anjovikset monitoimikoneella tasaiseksi massaksi
Siirrä seos kattilaan. Lisää joukkoon vesi, kuoritut ja puserretut valkosipulinkynnet ja tomaattipyre
Keitä seosta miedolla lämmöllä pari tuntia. Valmis vorschmak ei ole vetistä
Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä.
Kodin kuvalehden ohjeen neuvoi toimitussihteeri Pirjo Loiskekoski
Lammascurry neljälle
500-700g lampaan ulkofilettä
suolaa, mustapippuria
1 iso sipuli
2 chiliä
pala inkivääriä
2-3 valkosipulinkynttä
1 kanelitanko
2 laakerinlehteä
1/2 tl kardemummaa
1/2tl fenkolia
muutama kokonainen neilikka
2tl jauhettua korianteria
2tl juustokuminaa
1tl kurkumaa
2tl garam masalaa
2dl paseerattua tomaattia
1 kuivattu chili
2rkl sokeria
2dl ruokakermaa
Valmistusohje:
Kuutio lammas ja ruskista se nopeasti voissa.
Paista pilkottu sipuli, chili ja raastettu inkivääri miedolla lämmöllä. Kun sipuli on kypsynyt, lisää pieneksi pilkottu valkosipuli. Mausteiden tuoksuessa lisää tomaatti, kuivattu chili, suolaa ja sokeria. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 30–40 minuuttia.
Lisää lopuksi ruokakerma. Tarjoa esimerkiksi riisin kanssa.
Ohjeen neuvoi graafikko Jukka Pasonen
Karitsapihvit anjoviksen kera
400g karitsan jauhelihaa
pari valkosipulinkynttä
kananmuna
anjoviksia maun mukaan
suolaa
pippuria
1-2dl kermaa
korppujauhoja
Valmistusohje:
Hienonnetaan valkosipulit ja anjovikset. Sekoitetaan ainekset keskenään taikinaksi. Lisää kermaa siten, että taikinasta tulee meko löysää.
Tee taikinasta sopivia palloja ja pyöritä ne korppujauhoissa.
Paista pihvit pannulla voissa. Paistettaessa taikina kohoaa ja pihvien rakenteesta tulee kuohkea.
Ohjeen neuvoi maataloustoimittaja Juhani Reku
Lisää lammasreseptejä löydät MT:n Ruoka-sivulta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
