
Kommentti: Tältä näyttää etäkoululaisen lounas Keravalla – kaupunki siirtyi viikoittaiseen ateriajakeluun ja valmisruokaan
Perusteluina ovat ruuan säilyvyys ja turvallisuus sekä kontaktien minimointi.
Etäkoulua käyvien yläkoululaisten viikon lounaat Keravalla 8.–12. maaliskuuta 2021. Kuva: Eija MansikkamäkiKeskiuusmaalainen Kerava jakaa etäkoulua käyvien yläluokkalaisten lounaat kerran viikossa. Ensimmäinen nouto tapahtui tänään maanantaiaamuna, ja muovikassiin kurkatessa piti hieraista silmiä: sinne oli pakattu viisi Saarioisten valmisateriaa, iso paketti Pirkka-merkkistä koulunäkkileipää ja kokonainen tuorekurkku.
Viime kevään noutolounaat piti hakea päivittäin ja ne olivat koulukeittiön jäähdytettyä tarjontaa.
"En olisi syönyt, jos olisi ollut samaa kuin viime vuonna", seiskaluokkalainen tyttö kommentoi.
Kieltämättä viime kevään väritön makaronilaatikko ei ollut erityinen näkö- tai makuelämys.
Keravan ateriapalvelupäällikkö Kati Moisio kertoo, että valmiseineksiin siirryttiin pikemminkin vanhempien antaman palautteen perusteella. He toivoivat ateriajakelua vain kerran viikossa.
"Se edellyttää, että ruokajakelussa käytetään valmisruokia. Näin taataan ruuan säilyvyys ja turvallisuus. Jakelu kerran viikossa minimoi myös kontaktien tarpeen ja määrän mahdollisimman vähäiseksi."
Keravalla toimii valtakunnallisestikin tunnettu einestalo Kokkikartano, joten pieni pettymys pyrkii mieleen kuntalaisena, kun sen tuotteita ei ollut mukana. Onko Saarioinen siis lähestynyt kuntia vai mistä valinnassa on kysymys?
"Ateriat tilataan kaupungin sopimustoimittajalta Kesprolta", Moisio kertoo. Tukku toimittaa ateriat listan mukaan, ja mukana saattaa olla minkä tahansa valmistajan tuotteita, tällä kertaa kaikki Saarioisten.
Ulkopuolisen hankinnan talousvaikutus jää nähtäväksi.
"Tässä vaiheessa valmisaterioiden käytön kustannukset eivät ole vielä selvillä", Moisio sanoo ja kertoo, että ruokakasseja jaetaan useita satoja per viikko.
Vaikka lämmitettävää ruokaa haetaan joka viikko, näkkileipäpaketin on tarkoitus riittää koko tiedossa olevan kolmen viikon etäkoulujaksoksi.
Aiemman tiedon mukaan kaupungin valmiusjohtoryhmä oli linjannut, ettei lukiolaisille järjestetä ruokailua, mutta nyt hekin saavat omat kassinsa. Sisältö on melko sama kuin yläluokkalaisten pussukoissa: viittä Saarioisten einestä, kurkku ja Vaasan-koulunäkkileipää.
Kurkkujen kääreistä puuttuivat kotimaisuusmerkit eli ne lienevät tuontituotteita. Hyvä lisä se on, sillä opetushallituksen linjauksen mukaan etäkoululounaan ei tarvitse olla tasapainoinen.
Koulujen keittiöhenkilökuntaa ei ole Keravalla tehdaslounaiden vuoksi lomautettu tai irtisanottu, vaan keittiöissä kokataan alaluokille entiseen malliin.
Lue myös:
Huittisissa etäkoululaiset hakevat ruokansa lämpölaatikosta, eikä nimiä kysellä – "Homma toimii"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
