
Mikä ihmeen IP-sipuli?
Keskivertokuluttaja tietää suurin piirtein miten tavanomaiset elintarvikkeet tuotetaan ja mitä luomu pitää sisällään. Mutta mitä on IP-viljely, joka periaatteiltaan osuus jonnekin tavanomaisen ja luomun väliin?”Integroitu viljely ottaa alusta lähtien luonnon huomioon”, kiteyttää paimiolainen vihannesviljelijä ja Apetitin sopimustuottaja Esko Holma .
Hän viljelee kaikki vihanneksensa integroidun viljelyn (IP, integrated productio) periaatteita noudattaen. Tärkeintä on ennakoida ja tehdä vain tarvittaessa. Maan kasvukunto ei saa heikentyä viljelyssä.
”IP on tuotava esiin, muuten tästä ei ole hyötyä. Nyt emme tiedä, ymmärtääkö kuluttaja sitä”, paimiolainen vihannesviljelijä Esko Holma sanoo.
”On tärkeää, että kuluttaja ymmärtää tuotteen taustan. Nykykuluttajalle on tärkeää, mitä suuhun laittaa.”
Holman mukaan apua voisi saada teknologiasta. ”Älykoodi on tulevaisuutta. Kuluttaja voi ottaa kännykällä pussin kyljestä kuvan ja löytää tilan ja tuotannon tiedot.”
Kaikki Apetit Pakaste Oy:n 130 suomalaista sopimusviljelijää ovat sitoutuneet integroituun tuotantoon. Silti termi mitenkään näy pakkauksissa.
”Sitä ei avata muille kuin alan toimijoille. Selostus ei mahdu pussin kylkeen. Kestävä tuotanto tuodaan pussissa esiin kotimaisuusleimalla”, kenttäpäällikkö Timo Mäki Apetit Pakaste Oy:stä kertoo.
”Tämä on vaikea termi, joka tulee englannin kielestä. Sen avaaminen kuluttajille on vaikeaa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

