Haluatko syödä jauhelihapihvisi mediumina? Viranomaiset varoittavat erityisesti lapsia ja iäkkäitä koskevasta sairastumisvaarasta
Raakaa lihaa käsitellessä pitää huolehtia käsien, välineiden ja pintojen pesusta.
Ruokavirasto ja THL suosittelevat, että jauhelihapihvit syödään aina täysin kypsennettyinä. Kuva: Jaana KankaanpääTerveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) ja Ruokavirastolle on tullut alkuvuodesta useita epäilyjä EHEC -tartunnoista, joissa epäillään jauhelihapihvejä välittäjäelintarvikkeeksi. Ruokavirasto kertoo asiasta tiedotteessaan.
Kunnalliset elintarvikevalvojat selvittävät tapauksia paikallisesti ja elintarvikenäytteitä tutkitaan.
Ruokavirasto ja THL suosittelevat, että jauhelihapihvit syödään aina täysin kypsennettyinä. Viranomaiset varoittavat, että raa’assa jauhelihassa ja sen myötä medium-kypsennetyssä jauhelihapihvissä voi esiintyä EHEC-bakteereita.
EHEC -bakteerit voivat aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen etenkin lapsille ja iäkkäille henkilöille. Jo pieni määrä bakteereita riittää aiheuttamaan sairastumisen.
Ruokaviraston tiedotteessa muistutetaan, että raakaa lihaa käsitellessä pitää huolehtia käsien, välineiden ja pintojen pesusta, jotta bakteereita ei siirtyisi raa´asta lihasta sellaisenaan syötäviin elintarvikkeisiin, kuten salaattiin.
Ruokavirasto on ohjeistanut ravintoloita medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistamisesta ja tarjoilusta. Ohjeessa suositellaan kertomaan asiakkaalle EHEC-riskistä, tarjoilemaan jauhelihapihvit lapsille aina täysin kypsinä, kysymään aina aikuisilta, millä kypsyysasteella he haluavat jauhelihapihvinsä ja välttämään tavallista kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamaa jauhelihaa medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien raaka-aineena.
Lue myös:
Laidun ei ole koiranlenkityspaikka – tautiriskejä niin karjalle kuin koiraperheelle
Helteessä grillaamisessa oltava tarkkana – ruokamyrkytys vaanii lämpimässä kokkaavaa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
