Valmista Runebergin tortut helpolla tavalla kääretorttuleivoksina
Runebergin torttu on saanut nimensä kansallisrunoilijamme mukaan.
Runebergin päivän kahvipöydässä on tarjolla tällä kertaa kääretortusta tehtyjä leivoksia. Kuva: Kari SalonenJohan Ludvig Runebergin vaimo Fredrika leipoi makean nälkäiselle miehelleen leivonnaisia niistä tarpeista, mitä kulloinkin sattui olemaan. Nimikkoleivonnaiseen löytyi muun muassa keksimuruja sekä hilloa. Kerrotaan, että runoilija söi leivoksia aamiaisella punssin kera.
Leipomoiden runebergintorttu on kapea ja korkea leivonnainen. Koska lieriömäisiä muotteja ei monellakaan ole, niin torttu on saanut kotileipurien toimesta monenlaisia muunnoksia. Taikinaa paistetaan esimerkiksi muffinivuuissa tai kakun muotoisena.
Valmiille tortulle on ominaista punainen vadelmahillosilmä, jota ympäröi pursotettu sokerikuorruterengas. Kuivahkot tortut kostutetaan Fredrikan tapaan punssilla maustetulla sokerivedellä.
Runebergin kääretorttuleivokset
8 kpl
- Ainekset
- 4 munaa
- 1 ¼ dl fariinisokeria
- 1 dl mantelijauhetta
- ½ dl perunajauhoja
- ½ dl piparkakkurouhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- Kostutus
- ½ dl vettä
- 2 tl sokeria
- (1 rkl punssia)
- Täyte
- 1 dl vadelmahilloa
- 2 dl vispikermaa
- 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
- Koristeluun
- kotimaisia vadelmia
Valmistusohje
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja fariinisokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää munavaahtoon.
Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia uunin keskiosassa.
Kumoa kypsä pohja leivinpaperin päälle.
Kostuta jäähtynyt pohja kevyesti sokerivedellä, jonka voi halutessaan maustaa punssilla. Levitä vadelmahilloa pohjan päälle.
Vaahdota kerma ja vatkaa rahka vaahdon joukkoon. Levitä vajaa puolet vaahdosta hillon päälle.
Kääri levy leveyssuunnassa rullalle. Jätä saumakohta rullan alle. Voit leikata levystä vaihtoehtoisesti kahdeksan suikaletta ja rullata suikaleet. Anna rullan vetäytyä kylmässä tunnin verran.
Leikkaa rulla kahdeksaan osaan. Nosta palat pystyyn. Pursota tai levitä loppu täyte leivosten päälle. Koristele kotimaisilla vadelmilla.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
