Huolla grilli kesää varten – kuusi tärkeää vaihetta, jotka kannattaa käydä läpi
Suomalaiset hakevat nyt grillauksesta uudella tavalla pitkäkestoisia elämyksiä. Savustuslastujen ja pitkään hauduttamiseen soveltuvien paistomittareiden myynti kasvanut roimasti.Suomalaisten grillaamistottumukset ovat muuttuneet viime vuosina.
Grillaamisesta on tullut monipuolisempi kokemus ja erilaisiin lisävarusteisiin satsataan uudella innolla. Ostoskoreihin päätyy yhä useammin erilaisia varrastikkuja ja grillauskoreja.
”Grillaus kokonaisuutena kasvaa edelleen ja se on erottamaton osa suomalaisten kesää, mutta sen muoto on muuttunut. Korona-aikana ostettiin paljon yksittäisiä grillejä, mutta nyt se on selvästi kääntynyt lisävarusteiden puoleen. Kärjistetysti voidaan sanoa, että grillaamiselta vaaditaan ja odotetaan nyt enemmän kuin nopeasti paistetuttuja makkaroita. Siitä haetaan selvästi laadukkaampaa kesäiltojen elämystä”, S-ryhmän raudan ja pihan myyntipäällikkö Marko Väänänen kertoo.
Väänäsen mukaan suomalaiset viihtyvät nyt grillin ääressä pitkiä aikoja. Savustaminen ja pitkään hauduttaminen ovatkin nyt selkeitä trendejä. Savustuksessa suositaan yhä lohta, joka sopii hyvin myös loimutuksen kaltaiseen, pitkään ruoanvalmistukseen.
Vaikka korona-ajan grillien ostobuumi on jäänyt jonkin verran taakse, grillejä myydään joka vuosi tasaista tahtia. Prisman myyntidatan mukaan kaasugrilli on edelleen halutuin, mutta myös muut vaihtoehdot ovat nousussa.
”Hiiligrilli ja erityisesti savustamiseen tarkoitetut grillimallit ovat nousseet aiempaa suositummaksi ja saavuttaneet kaasugrillejä myynnissä”, Väänänen sanoo.
Kun grillin ottaa esiin talven jäljiltä, kannattaa se huoltaa ennen käyttöönottoa. Grilli olisi ollut hyvä puhdistaa perinpohjaisesti jo grillikauden päättyessä.
”Grilli on hyvä huoltaa ja puhdistaa aina jokaisen käytön jälkeen ja myös silloin, kun grilli on ollut pitkään käyttämättä. Nopea puhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen on hyvä toteuttaa niin, että grilliä kuumennetaan ensin ja poistetaan lika teräsharjalla. Tärkeää on noudattaa aina valmistajan ohjeita grillin huoltamisessa ja puhdistuksessa”, Väänänen toteaa.
Vinkit grillin puhdistamiseen
1. Tarkista kaasupullon matalapainesäädin ja sen letku vuosittain ja vaihda ne tarvittaessa.
2. Tarkista rasvapellin tai rasvakeräimen kunto, puhdista tarvittaessa grillinpuhdistusaineella.
3. Harjaa kaasugrillin polttimet puhtaiksi ja tarkista samalla, että liekkien ulostuloaukot ovat puhtaat.
4. Puhdista grillin kupu ja ulko- sekä sisäseinämät grillinpuhdistusaineella. Jos grillissä on lasia, puhdista se rasvaa liuottavalla pesuaineella.
5. Kuumenna parilat ja ritilät ja puhdista ne grillinpuhdistusharjalla. Kätevimmin tämä käy jokaisen grillauskerran jälkeen.
6. Hanki grilliin sopiva suojapeite, joka estää grilliä likaantumasta, kun se ei ole käytössä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






