Einesruoka voi muuttaa aivojasi, kertoo uusi tutkimus
Ultraprosessoidun ruoan aiheuttama muutos voi johtaa ikävään kierteeseen, jonka lopputuloksena ovat lihominen sekä sairastuminen.
Ongelmallisimpia ovat ruoat, jotka sisältävät paljon kemiallisesti muokattuja ainesosia ja lisäaineita, kuten prosessoidut lihatuotteet. Kuva: Carolina HusuUltraprosessoitu ruoka saattaa muuttaa aivojen rakennetta ja siten johtaa ylensyönnin kierteeseen, todetaan uuden kansainvälisen tutkimuksen loppuraportissa. Tutkimuksen aineistona käytettiin noin 30 000 keski-ikäisen britin biopankkitietoja.
”Löytömme viittaavat siihen, että runsaasti ultraprosessoitua ruokaa syövillä tapahtuu rakenteellisia muutoksia niillä aivojen alueilla, jotka säätelevät syömiskäyttäytymistä”, kertoo tutkija Arsène Kanyamibwa Helsingin Yliopistosta.
Muutoksia näkyy muiden muassa hypotalamuksessa, mantelitumakkeessa ja tyvitumakkeissa.
Tutkimustulos viittaa siihen, että yhteys ylensyönnin ja ultraprosessoidun ruoan välillä ei johtuisi ainoastaan lihavuudesta ja elimistön tulehduksesta. Ruoka saattaa muuttaa aivojen ohjaamaa syömisen sääntelyä.
Aivoissa tapahtuvat muutokset saattavat selittyä ultraprosessoitujen ruokien ainesosilla ja lisäaineilla, kuten emulgointiaineilla.
”Yhteyden vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä pitkäaikaisia ja kokeellisia tutkimuksia.”
Tutkija muistuttaa, että kaikki prosessoidut ruoat eivät ole yhtä lailla pahaksi.
”Erityisesti monet kasvisperäiset prosessoidut ruoat, kuten pakastekasvikset, ovat suositeltavia. Hyvä esimerkki prosessoinnin hyödyistä on myös maidon pastörointi. Sen sijaan ongelmallisia ovat tuotteet, jotka sisältävät paljon kemiallisesti muokattuja ainesosia ja lisäaineita, kuten prosessoidut lihatuotteet.”
Katso tutkijan video aiheesta.
Tutkimusartikkeli julkaistiin Metabolic Health and Disease -lehdessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





