Kuluttajaliitto kampanjoi: Selvitä lihan alkuperä ravintolassa
Kansainvälisenä kuluttajien oikeuksien päivänä selvitetään lihan alkuperää, sillä antibiootteja käytetään monissa maissa varsin huoletta eläinten rehuissa.
Porsastuotanto on kehittynyt Suomessa erittäin hyvin, eikä kaikelle sianlihalle riitä kysyntää kotimaassa. Kuva: Markku VuorikariKuluttajaliitto haastaa tänään kuluttajat kysymään ja ravintolat kertomaan käyttämänsä lihan alkuperämaan. Kuluttajaliiton #tunnelihasi-kampanja on osa kansainvälistä kuluttajien oikeuksien päivää.
Liiton teemana on antibioottien käyttö lihan tuotannossa. Pohjoismaissa Tanskaa lukuun ottamatta antibioottien käyttö lihantuotannossa on vähäistä.
Antibioottiresistenssi eli antibioottilääkkeiden tehon katoaminen on yksi merkittävimmistä terveysriskeistä. Noin puolet antibiooteista käytetään maataloudessa nopeuttamaan tuotantoeläinten kasvua ja ehkäisemään tauteja ennalta sen sijaan, että eläinten hoidossa pyrittäisiin mahdollisimman hyvään hygieniaan ja muihin eläinten terveyttä varmistaviin käytäntöihin.
Eläinten antibioottiresistenssi voi levitä myös ihmisiin muun muassa ruuan kautta, Kuluttajaliitto muistuttaa.
Kuluttajaliiton ohjeet:
Kysy ravintolassa mikä on ruoka-annoksesi lihan alkuperämaa.
Voit myös ottaa kuvan annoksesta.
Lisää kuva ja alkuperämaa johonkin sosiaalisen median kanavaan (Twitter, Facebook, Instagram). Mainitse ruokailupaikka. Kerro myös, jos alkuperä ei selvinnyt.
Lisää julkaisuun tunniste #tunnelihasi tai kansainvälistä versiota #AntibioticsOffTheMenu
Pohjoismaisten tuottajaliittojen vetoomus antibioottien käytön vähentämiseksi on saanut huomiota tutkimusväen keskuudessa. Myös Euroopan parlamentissa on menossa sitä koskeva aloite.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
