Tutkimus: Runsas perunan syöminen voi vaikuttaa terveyteen merkittävästi − riski sydän- ja verisuonitauteihin kuolemiseen saattaa pienentyä
Perunan päivittäinen syöminen voi johtaa pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.
On epäselvää, miten tutkimustulokset kuvaavat väestöjä, joissa perunaa syödään runsaasti. Kuva: Johannes TervoPaljon perunaa syövät japanilaisnaiset näyttäisivät menehtyvän sydän- ja verisuonitauteihin muita epätodennäköisemmin, kertoo Duodecim.
Tulokset perustuvat 75 000 japanilaisen 40–79-vuotiaan yhdeksäntoistavuotiseen seurantaan. Tutkimuksen aikana 4 900 osallistujaa menehtyi sydän- ja verisuonitautiin.
Perunaa päivittäin syövät naiset menehtyivät seurannan aikana 18 prosenttia epätodennäköisemmin kuin naiset, jotka söivät perunoita harvemmin. Perunan syöminen ei vaikuttanut miesten kuolleisuuteen.
Perunan syöminen liittyi pienempään riskiin menehtyä sepelvaltimontautiin. Aivoverenkiertohäiriöihin tai muihin sydän- ja verisuonitauteihin se ei vaikuttanut.
Tuloksista huolimatta muutkin seikat vaikuttavat naisten sydän- ja verisuonitauteihin menehtymiseen. Perunan kypsennystapa vaikuttaa sen terveysvaikutuksiin todennäköisesti enemmän kuin itse peruna. On myös epäselvää, miten hyvin tulokset kuvaavat väestöjä, joissa perunan käyttö on yleisempää kuin Japanissa.
Suomalaiset syövät vuodessa keskimäärin 45 kiloa perunoita.
Tutkimus on julkaistu European Journal of Nutrition -lehdessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





